Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil boikotte BBC

Israel vil ikke lenger samarbeide med BBC, i protest mot et avslørende program om israelske anlegg for produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programmet ble første gang sendt i mars, til sterke protester fra israelske myndigheter. Lørdag sendte BBC reprisen, og nå svarer Ariel Sharons regjering med boikott, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Beslutningen om å straffe BBC ble tatt av representanter fra statsminister Sharons kontor, i samråd med regjeringens pressekontor og landets utenriksdepartement.

I vedtaket som ble fattet i helgen heter det at israelske myndigheter ikke lenger kommer til å samarbeide med BBCs reportere og produsenter, og at israelske tjenestemenn heller ikke kommer til å gi intervjuer.

Regjeringens pressekontor kommer også til å gjøre det vanskelig for BBC-ansatte å få pressekort og arbeidstillatelse i Israel, skriver Ha'aretz.

Våpeninstitutt

Dokumentarprogrammet som har fått israelske myndigheter til å se rødt viser blant annet bilder fra hjertet i Israels atomvåpenprogram, Dimona-anlegget i Negev-ørkenen, og fra det israelske forsvarets Institutt for biologisk forskning i Nes Ziona sør for Tel Aviv.

Første gang Nes Ziona-instituttet kom i medias søkelys var i 1993, da det ble kjent at en tidligere direktør hadde gitt detaljer om det topphemmelige våpenprogrammet til Sovjetunionen.

Fransk presse avslørte året etter at det topphemmelige instituttet produserte hele 43 ulike typer bakteriologiske og andre ukonvensjonelle våpen.

Offentlig hemmelighet

- Hvilket land i Midtøsten er det som ikke har oppgitt hvilke kjernefysiske og biologiske våpen de har lagret, lød BBC-kommentaren som ledsaget de to anleggene.

Selv om det lenge har vært kjent internasjonalt at Israel har masseødeleggelsesvåpen i sitt arsenal, har landet aldri offentlig innrømmet dette.

Israel har verken undertegnet eller ratifisert konvensjonen som forbyr utvikling, produksjon og lagring av biologiske våpen.

De har heller ikke ratifisert konvensjonen som forbyr produksjon av kjemiske våpen eller ikkespredningsavtalen for atomvåpen.

Lederen for Sharons pressekontor, Danny Seaman, har tidligere hevdet at BBCs dekning av Midtøsten grenser til antisemitisme, og sa søndag at BBC var ute etter å sverte Israel.

NTB