LEKER: Små barn leker langs en mur som ligger inntil det palestinerne kaller El Bustan (Hagen) i Silwan-bydelen i Øst-Jerusalem. Denne uka vedtok de lokale myndighetene i Jerusalem å bruke området til å lage en arkeologisk park for turister. Det betyr at palestinske hus må rives, og palestinerne ruster til kamp for å beholde hjemmene sine. Foto: REUTERS/ Ronen Zvulun/SCANPIX.
LEKER: Små barn leker langs en mur som ligger inntil det palestinerne kaller El Bustan (Hagen) i Silwan-bydelen i Øst-Jerusalem. Denne uka vedtok de lokale myndighetene i Jerusalem å bruke området til å lage en arkeologisk park for turister. Det betyr at palestinske hus må rives, og palestinerne ruster til kamp for å beholde hjemmene sine. Foto: REUTERS/ Ronen Zvulun/SCANPIX.Vis mer

Israel vil bygge turistpark i palestinsk Øst-Jerusalem

Skal bygges over palestinske hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Israelske myndigheter vil bygge en turistpark i Øst-Jerusalem. Haken ved prosjektet er at parken skal bygges over palestinske hjem.

Det er Jerusalems ordfører, Nir Barkat, som har hatt den svært kontroversielle ideen om å bygge en arkeologisk park i palestinske Øst-Jerusalem. Parken er ment å bli en turistmagnet med et kommersielt senter, kunstgallerier og restauranter. Området som er plukket ut, er kjent på hebraisk som Gan Hamelekh (Kongens hage) og arabisk som al-Bustan (Hagen).

Man antar at det var fra dette området Kong Salomo skrev Salomos høysang for 3.000 år siden. Salomo regnes i jødisk og kristen tradisjon som forfatter av de fleste ordspråkene, av hele forkynneren og av Høysangen. Salomo er også nevnt i Koranen, der han blir regnet blant profetene.

Denne uka vedtok en lokal plankomité i Jerusalem kommune å godkjenne prosjektet, som både palestinere og USA protesterer mot.

Sterk kritikk Amerikanske myndigheter mener prosjektet vil føre til økt konflikt mellom israelere og palestinere. Selv Israels utenriksminister Ehud Barak har kritisert kommunen for «dårlig timing» og «mangel på sunn fornuft».

Dersom parken skal bli en realitet, må nemlig flere palestinske hus i det palestinske området Silwan i Øst-Jerusalem rives. 22 av 88 hus som er bygget uten tillatelse, skal jevnes med jorda Innbyggerne skal få tilbud om andre bygninger. De andre 66 bygningene som er oppført uten tillatelse skal legaliseres.

Det hører med til historien at det så å si er umulig for palestinere som ønsker å bygge i Øst- Jerusalem å få israelsk byggetillatelse.

Planen skulle ha vært vedtatt tidligere i år, men i en sjelden intervensjon i kommunale forhold, grep statsminister Benjamin Netanyahu inn og ba ordfører Barkat om å bruke mer tid for å få til en forståelse med innbyggerne i Silwan.
Det blir bråk Det har Barkat ikke fått. De palestinske innbyggerne raser mot planen, som de ser som en del av Israel plan om å drive palestinerne vekk fra byen. De truer med motreaksjon dersom planen settes ut i livet.

Israel har okkupert Øst-Jerusalem siden 1967, og de annekterte området i 1981. Israels beslutninger om å etablere stadig nye jødiske bosetninger her har blitt fordømt internasjonalt en rekke ganger.

Øst-Jerusalem regnes som del av de palestinske områder hvor det er innledet forhandlinger om fremtidig politisk status og organisering. Palestinerne ser Øst-Jerusalem som hovedstad i deres framtidige stat. I dag administreres både Vest- og Øst-Jerusalem av israelerne.

(NTB)

SKAL BLI PARK: Denne jenta må finne seg et annet sted å vandre. Foto: REUTERS/ Ronen Zvulun/Scanpix
SKAL BLI PARK: Denne jenta må finne seg et annet sted å vandre. Foto: REUTERS/ Ronen Zvulun/Scanpix Vis mer