ENORME HINDRINGER: En israelsk soldat prøver å få oversikten over palestinerne som står i kø ved det nye Hawara-sjekkpunktet utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Nesten ingen palestinere i Nablus får kjøre bilen sin ut av den palestinske byen, for å komme til andre byer lenger sør på Vestbredden. Det får imidlertid de israelske bosetterne som bor like utenfor Nablus. Bosetterne har egne veier som går over hele Vestbredden. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/Scanpix
ENORME HINDRINGER: En israelsk soldat prøver å få oversikten over palestinerne som står i kø ved det nye Hawara-sjekkpunktet utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Nesten ingen palestinere i Nablus får kjøre bilen sin ut av den palestinske byen, for å komme til andre byer lenger sør på Vestbredden. Det får imidlertid de israelske bosetterne som bor like utenfor Nablus. Bosetterne har egne veier som går over hele Vestbredden. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/ScanpixVis mer

Israel vil doble ulovlige bosettinger

Kan det bli ett Israel og ett Palestina hvis bosettingene bygges ut?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka ble det klart at Israel ønsker å utvide tallet på antall ulovlige bosettere på okkuperte Vestbredden til nesten det dobbelte, melder den israelske fredsbevegelsen Peace Now.

Ifølge en Peace Now-rapport, ønsker nå det israelske boligdepartementet en enorm utbygging av dagens bosetninger, som er ulovlige etter internasjonal lov. Hele 73.302 nye boliger skal være planlagt. Rundt 15.000 boenheter er allerede godkjent - mens 58.146 er til behandling, melder den israelske fredsorganisasjonen.

Hvis planene blir realisert, kommer antallet bosettere på okkupert palestinsk land til å bli fordoblet, ifølge rapporten.

Palestinsk-israelsk lappeteppe
For mange framstår det som opplagt at en videre utbygging av ulovlige israelske bosetninger vil vanskeliggjøre en egen palestinsk stat. På mange steder rundt om på Vestbredden, ser man israelske bosetninger på den ene siden av bilen - og palestinske landsbyer på den andre.

- Jeg føler meg som en fremmed i mitt eget land. Jeg kan ikke ta meg en lang gåtur. Jeg må snike meg rundt. Hvis ikke blir jeg stoppet av israelske soldater eller truet av israelske settlere, sier den palestinske forfatteren Raja Shehadeh til BBC.

KJAPP UTBYGGING: I de største bosettingene på Vestbredden bygges nye hus i rekordfart. Her jobber palestinske arbeidere med å sette opp boligblokker i bosetningen Maale Adumim, like utenfor Jerusalem. Settlementet bygges på det som ifølge internasjonalt lovverk skal være palestinsk land. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix
KJAPP UTBYGGING: I de største bosettingene på Vestbredden bygges nye hus i rekordfart. Her jobber palestinske arbeidere med å sette opp boligblokker i bosetningen Maale Adumim, like utenfor Jerusalem. Settlementet bygges på det som ifølge internasjonalt lovverk skal være palestinsk land. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix Vis mer

Shehadeh har vunnet en rekke litterære priser, og har blant annet skrevet bøkene «Da fuglene sluttet å synge» og «Palestinian Walks: Forays into a Vanishing Landscape».

- Kolonialisering
I Shehadehs siste bok skriver han om det han kaller tyveriet av jorda han ble født på, Vestbredden.

- Hver eneste palestinske by her er omringet av settlement. Åstoppene her har blitt jevnet ut og bebygd av bosettere, sier han til BBC.

Forfatteren har ikke noen tro på at israelske regjeringer har jobbet for fred:

- Den eneste konsistente politikken israelske regjeringer har hatt i løpet av de siste 40 årene, er å ikke jobbe for fred - og å bygge bosetninger på palestinsk område. Dette er ikke lenger okkupasjon, dette er kolonialisering. Israel har ikke rett til dette landet. (..) Hvis Israel ønsker fred, kan de ikke være på dette landet, sier Shehadeh.

SPONSEDE BOLIGER:  Leiligheter til salgs i bosetningen Maale Adumum utenfor Jerusalem. Leiligheter på Vestbredden er sponset av den israelske regjeringen og koster mye mindre enn boligere inne i selve Israel. Derfor kjøper mange israelere med lite penger seg bolig på okkupert land. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix
SPONSEDE BOLIGER: Leiligheter til salgs i bosetningen Maale Adumum utenfor Jerusalem. Leiligheter på Vestbredden er sponset av den israelske regjeringen og koster mye mindre enn boligere inne i selve Israel. Derfor kjøper mange israelere med lite penger seg bolig på okkupert land. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix Vis mer

Settlerne har forrang
Så hva er egentlig et settlement? Navnet kan gi feil assosiasjoner. Det høres kanskje ut som noe midlertidig, men når du ser en bosetning, ser den ut til at den er bygget for å vare. Her er nye bygninger, nyasfalterte veier, skoler, idrettshaller, barnehager og all infrastruktur som trengs i et moderne samfunn.

Bosetningene er også ofte plassert på høydedrag, slik at de har full oversikt over sine naboer, som jo svært ofte er palestinske. Rundt bosetningene bygges sikkerhetsgjerder, elektroniske kamera og militærposter. Og hovedveier som fører bosetningene sammen - og Israel sammen med bosetningene.

FN-organiasasjonen OCHA lager kontinuerlig oppdaterte kart over Vestbredden og Gaza. Går du inn på dette kartet, ser du den massive bosetningsutbyggingen på Vestbredden. Du ser også de fysiske hindringene (gjerder, mur, sjekkposter ol) som hindrer palestinsk ferdsel på hovedveiene som faktisk går på Vestbredden. Per i dag er mer enn 600 fysiske hindringer på plass på Vestbredden, ifølge OCHA.

- Apartheid
Hovedveiene på palestinsk land er i dag hovedsaklig for israelske biler. Disse hovedfartsårene knytter israelske bosetninger på okkuperte Vestbredden sammen med Israel og de israelske byene i Israel.

Se for deg følgende: En palestiner som bor i nordlige Nablus på Vestbredden får ikke kjørt bilen sin sørover, til hovedstaden Jerusalem, eller andre byer sør på Vestbredden. En jødisk settler, derimot, som bor like ved, kan kjøre fritt: En bosetter som bor i den lille bosetningen Yizhar (rett ved Nablus - og er en bosetning som er ulovlig ifølge internasjonale lover og regler) - kan kjøre fritt hele veien til Jerusalem - eller Tel Aviv, om han måtte ønske det.

- Hvis det ikke er apartheid når en vei bare er for ett folkeslag, så vet ikke jeg, har den israelske Haaretz-kommentatoren og journalisten Gideon Levy sagt til Dagbladet.no ved en rekke anledninger.

Partiene på den israelske høyrefløyen hilser planene velkommen, mens Peace Now, fredsaktivister og mer venstreorienterte politikere er mot en ytterligere utbygging på okkupert land. Den israelske politikeren Haim Oren, fra det sosialdemokratiske partiet Meretz, advarer sterkt mot utvidelse, og mener det kan være slutten på en tostatsløsning, ifølge NTB.

Når ikke de beste skolene
I den foreslåtte tostatsløsningen, med ett Israel og ett Palestina, skal Palestina bestå av Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem. Ser du på dagens fakta på bakken, er en slik løsning langt unna.

NY GRENSE: I gamledager kunne palestinere kjøre fritt over hele Vestbredden. Nå er det kommet opp nok en massiv hindring like utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Det nybygde Hawara-sjekkpunktet ligger langt inne på Vestbredden. Israelerne sier det er bygget for å sikre israelske borgere, mens palestinere raser over at Israel lager nye hindringer langt inne på det som skulle være palestinsk land. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/Scanpix
NY GRENSE: I gamledager kunne palestinere kjøre fritt over hele Vestbredden. Nå er det kommet opp nok en massiv hindring like utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Det nybygde Hawara-sjekkpunktet ligger langt inne på Vestbredden. Israelerne sier det er bygget for å sikre israelske borgere, mens palestinere raser over at Israel lager nye hindringer langt inne på det som skulle være palestinsk land. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/Scanpix Vis mer

- Israel kontrollerer Øst-Jerusalem og store deler av Vestbredden. Det er en mur som deler Øst-Jerusalem fra Vestbredden. Denne forhindrer de fleste palestinere fra å gå på de beste skolene, de beste sykehusene eller å be i moskeer og kirker der, sier Allegra Pacheco i OCHA, United Nations' Humanitarian Office in the Palestinian Territories, til BBC.

Hun fortsetter:

- Mer og mer av landområdene i Øst-Jerusalem blir gjort klart for jødiske settlere. På Vestbredden er det mer enn 600 fysiske hindre som Israel har satt opp for å blokkere palestinernes bevegelsesfrihet. Israelske settlere okkuperer 60 prosent av landet og er plassert over hele området. Dette bidrar til en ytterligere oppstykking av området, i tillegg til at det underminerer økonomien og utsiktene for forbedring for palestinerne, sier den OCHA-ansatte Allegra.

Må stoppe utbyggingen

Israel sier de ønsker fred. Når det kommer til settlementene, sjekkpostene og muren, insisterer Israel på at det som er bygget opp kan bygges ned. Men palestinerne ser på «fakta på bakken», og er ikke oppløftet.

Det internasjonale samfunnet har i en årrekke krevd at Israel skal stoppe settlementbyggingen. Det har imidlertid ikke skjedd. Under Bush-administrasjonen fortsatte utbyggingen i en enorm fart.

Hvis Obama-administrasjonen skal lykkes med sine uttalte fredsvisjoner for israelerne og palestinerne, må bosettingspolitikken på Vestbredden tas tak i.

- De eneste som kan sette en effektiv begrensning i utbyggingen av nye settlement, er USA. Men nå virker det som at den nye administrasjonen har et mer regionalt fokus på Syria, Iran, Israel og Tyrkia. Og da satses det på at de kan holde palestinerne i sjakk for en periode med å bevilge noen hundre millioner dollar i bistand, sier professor i statsvitenskap og direktør for Senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, til Dagbladet.no. Han fortsetter:

- Da vil etter all sannsynlighet bosettingsutbyggingen fortsette.

BOR TETT:  En beduin henger opp klærna sine like ved den stadig voksende bosetningen Maale Adumim, som ligger like ved Jerusalem - og som er ulovlig hvis du følger internasjonale lover og regler. Palestinere og israelske bosettere bor etterhvert tett i tett på Vestbredden. Forskjellen er at israelske settlere kan bevege seg fritt - mens palestinere må gjennom utallige sjekkposter og stengte veier. Foto: Menahem Kahana/Afp/Scanpix
BOR TETT: En beduin henger opp klærna sine like ved den stadig voksende bosetningen Maale Adumim, som ligger like ved Jerusalem - og som er ulovlig hvis du følger internasjonale lover og regler. Palestinere og israelske bosettere bor etterhvert tett i tett på Vestbredden. Forskjellen er at israelske settlere kan bevege seg fritt - mens palestinere må gjennom utallige sjekkposter og stengte veier. Foto: Menahem Kahana/Afp/Scanpix Vis mer

• Israelske Peace Now har egne bosetningsovervåkere, og oppdaterer kontinuerlig aktivitetene rundt de israelske bosetningene og såkalte utpostene.

BYGGER UT SETTLEMENT:  En palestinske bygningsarbeider tar seg en bønnepause. Bygningsarbeidene gjennomføres i den israelske bosetningen Ariel, som ligger langt inne på Vestbredden, og som stykker opp Vestbredden. Foto: Menahem Kahana/Afp/Scanpix
BYGGER UT SETTLEMENT: En palestinske bygningsarbeider tar seg en bønnepause. Bygningsarbeidene gjennomføres i den israelske bosetningen Ariel, som ligger langt inne på Vestbredden, og som stykker opp Vestbredden. Foto: Menahem Kahana/Afp/Scanpix Vis mer