Israel vil doble ulovlige bosettinger

Kan det bli ett Israel og ett Palestina hvis bosettingene bygges ut?

ENORME HINDRINGER: En israelsk soldat prøver å få oversikten over palestinerne som står i kø ved det nye Hawara-sjekkpunktet utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Nesten ingen palestinere i Nablus får kjøre bilen sin ut av den palestinske byen, for å komme til andre byer lenger sør på Vestbredden. Det får imidlertid de israelske bosetterne som bor like utenfor Nablus. Bosetterne har egne veier som går over hele Vestbredden. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/Scanpix
ENORME HINDRINGER: En israelsk soldat prøver å få oversikten over palestinerne som står i kø ved det nye Hawara-sjekkpunktet utenfor byen Nablus, nord på Vestbredden. Nesten ingen palestinere i Nablus får kjøre bilen sin ut av den palestinske byen, for å komme til andre byer lenger sør på Vestbredden. Det får imidlertid de israelske bosetterne som bor like utenfor Nablus. Bosetterne har egne veier som går over hele Vestbredden. Foto: Jaafar Ashtiyeh/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Denne uka ble det klart at Israel ønsker å utvide tallet på antall ulovlige bosettere på okkuperte Vestbredden til nesten det dobbelte, melder den israelske fredsbevegelsen Peace Now.

Ifølge en Peace Now-rapport, ønsker nå det israelske boligdepartementet en enorm utbygging av dagens bosetninger, som er ulovlige etter internasjonal lov. Hele 73.302 nye boliger skal være planlagt. Rundt 15.000 boenheter er allerede godkjent - mens 58.146 er til behandling, melder den israelske fredsorganisasjonen.

Hvis planene blir realisert, kommer antallet bosettere på okkupert palestinsk land til å bli fordoblet, ifølge rapporten.

Palestinsk-israelsk lappeteppeFor mange framstår det som opplagt at en videre utbygging av ulovlige israelske bosetninger vil vanskeliggjøre en egen palestinsk stat. På mange steder rundt om på Vestbredden, ser man israelske bosetninger på den ene siden av bilen - og palestinske landsbyer på den andre.

- Jeg føler meg som en fremmed i mitt eget land. Jeg kan ikke ta meg en lang gåtur. Jeg må snike meg rundt. Hvis ikke blir jeg stoppet av israelske soldater eller truet av israelske settlere, sier den palestinske forfatteren Raja Shehadeh til BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer