Israel vil «gjøre alt» for å stanse nye Gazaskip

Planlegger aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel vil gjøre alt landet kan for å forhindre at en flernasjonal gruppe med skip kommer fram til Gazastripen. Det hjelper ikke at skipene neppe har våpen om bord, sier en høyt plassert militær israeler.

Israeleren, som ba om å få være anonym, sa torsdag til nyhetsbyrået Reuters at blokaden av Gazastripen må være total hvis den i det hele tatt skal fungere. Han ba folkene bak planene om en ny skipstransport av forsyninger til området om ikke å utfordre Israel.

- Vi vil overhodet ikke slippe skip inn til Gaza, understreket han. Han tilføyde at den israelske marinen har endret taktikk i et forsøk på å unngå en gjentakelse av fjorårets blodbad, da ni aktivister ble drept i en væpnet israelsk aksjon mot en skipstransport.

Det et usikkert om det tyrkiskregistrerte fartøyet som sto i sentrum for dette dramaet, Mavi Marmara, skal delta i årets transport, som etter planen skal finne sted i slutten av juni. Skipet er foreløpig ikke klart til å stikke til sjøs, sa en tyrkisk aktivist torsdag.

Årets Gazaflotilje vil ifølge den israelske militæreksperten trolig bestå av mellom 10 og 15 fartøyer. Han tilføyer at israelerne ikke tror flotiljen vil forsøke å smugle inn våpen til islamistbevegelsen Hamas, som sitter ved makten i Gaza.

(NTB)