VIL GJØRE DET ENKLERE Å RANSAKE: Politimenn ransaker en palestinsk mann i gamlebyen i Jerusalem. Regjeringens nye lovforslag vil gjøre det mulig for politiet å kroppsvisitere personer uten begreunnelse. Foto: EPA/ATEF SAFADI
VIL GJØRE DET ENKLERE Å RANSAKE: Politimenn ransaker en palestinsk mann i gamlebyen i Jerusalem. Regjeringens nye lovforslag vil gjøre det mulig for politiet å kroppsvisitere personer uten begreunnelse. Foto: EPA/ATEF SAFADI Vis mer

Israel vil gjøre det mulig å ransake tilfeldige personer uten begrunnelse

- Vil sette politiet over loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ti personer ble i går såret i et skyteangrep i Israel etter at to gjerningsmenn åpnet ild mot forbipasserende på hovedbusstasjonen i byen Beersheba, ifølge NTB. Den ene av de to antatte gjerningsmennene er skutt og drept, ifølge politiet.

Etter den siste runden med voldshandlinger har sikkerhetsdepartementet i Israel godkjent et lovforslag som gjør det mulig for politiet å gjennomføre kroppsvisitering på tilfeldig valgte personer selv om de ikke er mistenkt for å ha begått en forbrytelse, skriver Al Jazeera.

- Som følge av de siste knivangrepene, så er det behov for å gi politiet myndighet til å foreta kroppsvisitasjon. Dette er et nytt steg for å styrke politiets myndighet til å øke den personlige sikkerheten i gatene, sa sikkerhetsminister Gilad Erdan.

Den foreløpige instruksen er at politiet bare kan utføre kroppsvisitering etter mistanke om at personer er bevæpnet, og lovforslaget må godkjennes av parlamentet før det blir vedtatt. Det er ventet at parlamentet skal hastebehandle forslaget denne uka.

Kritisk til lovforslaget Utvidelsen av instruksen vil føre til at det israelske politiet får mer makt uten å skaffe seg ransakelsesordre, mener den israelske advokaten Avner Pinchuk

- Dette tiltaket vil sette politiet over loven. Politiet kommer til å utføre søk uten begrunnelse og dette er et forslag sikkerhetsdepartementet har prøvd å få gjennomslag i flere år. Forslaget vil gi påskudd for å utøve en politipraksis som domstolene har forhindret, og som i praksis vil bli brukt mot folk med mørk hud, sier han til Haaretz.

USAs utenriksminister John Kerry har allerede annonsert at han skal møte Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas for å forsøke å hindre den dødelige volden fra å eskalere ytterligere. Ifølge The Guardian er det første gang Kerry bekrefter medieoppslag om et møte med både Netanyahu og Abbas.

41 palestinere og sju israelere drept Kunngjøringen av det omstridte lovforslaget kommer etter den siste runden med uro og voldshandlinger som delvis springer ut fra palestinsk sinne over situasjonen rundt Al-Aqsa-moskeen. Israel har begrenset palestineres tilgang til moskeen, som er islams tredje helligste sted. Samtidig har stadig flere jøder sluppet opp på plassen, som de kaller Tempelhøyden.

Minst 41 palestinere og sju israelere har mistet livet
i ulike angrep og aksjoner, blant dem flere barn, drept av israelske sikkerhetsstyrker og sivile siden starten av oktober. Sju israelere er drept og titalls såret i en rekke angrep utført av palestinske gjerningsmenn, hovedsakelig med kniv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer