Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil ha sikkerhetssone i Libanon

For å holde Hizbollah på avstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel vil holde kontroll over en sikkerhetssone sør i Libanon inntil en annen, varig løsning er i orden. Hovedformålet er å holde Hizbollah unna grensen mot Israel.Forsvarsminister Amir Peretz sa tirsdag at israelske styrker vil bli i sikkerhetssonen enten til en internasjonal styrke kan overta patruljeringen der, eller til en våpenhvile med Hizbollah foreligger.

En slik avtale må i så fall garantere at hizbollahmedlemmer trekker seg vekk fra grenseområdene og at de ikke mottar våpenforsyninger lenger. Peretz er overbevist om at det blir en snarlig slutt på kampene med en gang en sikkerhetssone er en realitet.


Snart kontroll
 

Talsmenn for de israelske styrkene opplyser at de er i ferd med å omringe grensebyer og landsbyer der hizbollahmedlemmer skjuler seg, inntil 70 kilometer inn i Libanon.

Tirsdag stod troppene i og rundt den strategisk plasserte byen Bint Jbail. Meldinger går ut på at 20-30 hizbollahtilhengere og to israelske soldater er drept i sammenstøtene.

– Hensikten er å renske områdene for raketter som kan nå Israel. De har en rekkevidde på 70 kilometer, så lenger enn det har vi ingen interesse av å gå. Vi vil bare utradere Hizbollahs infrastruktur nær grensen.

Tirsdag kritiserte FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland Hizbollah. Han mener de driver en feig praksis fordi de gjemmer seg blant kvinner og barn i byene, noe som fører til store tap når Israel angriper.

Ber om våpenhvile

INN I SØR: Israelske militærkjøretøyer rykker inn i Sør-Libanon for å bli der til områdene er rensket for Hizbollah-tilhengere. Foto: REUTERS
INN I SØR: Israelske militærkjøretøyer rykker inn i Sør-Libanon for å bli der til områdene er rensket for Hizbollah-tilhengere. Foto: REUTERS Vis mer

Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice hadde tirsdag møter med både palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert. Abbas ba om umiddelbar våpenhvile både i de palestinske og de libanesiske områdene. Også Libanons statsminister Fouad Siniora har bedt Israel stanse offensiven. Dette ble blankt avvist av Olmert da han talte til franske immigranter samme dag.

– Vi vil fortsette denne aksjonen til vi har nådd alle mål og beseiret Israels fiender, sa Olmert.

Han sa også at Israel nå vil gå hardere til verks mot dem som avfyrer raketter mot landet.

Israel møter stadig voksende kritikk fra verdenssamfunnet for sin holdning til konflikten.

Rice reiser onsdag videre til Roma, der hun skal ha krisemøte om Midtøsten med europeiske og arabiske utenriksministere, i tillegg til representanter fra FN og IMF. Det er ventet at EUs utenrikssjef Javier Solana vil presse på for å få en våpenhvile med påfølgende fredsbevarende styrker i Libanon.

Styrkene skal opprettes umiddelbart og vil bestå av hovedsakelig franske, tyske og spanske soldater, i tillegg til tropper fra Tyrkia, Nederland, Canada, Egypt og Saudi Arabia.


Usikre dødstall
 

I løpet av tirsdagen avfyrte Hizbollah minst 70 raketter mot mål nord i Israel. I den arabiskedominerte byen Maghar ble en 15 år gammel jente drept, mens 23 personer ble skadet. I havnebyen Haifa er det meldt om fem skadde.

Sju personer ble drept og minst én skadd da israelske raketter traff et hus i Sør-Libanon tirsdag morgen. Tre av de sju drepte var barn, ifølge libanesiske tjenestemenn. Tirsdag ettermiddag gjenopptok Israel bombingen av Beirut.

I løpet av to uker er de offisielle dødstallene 422 og 41 døde på libanesisk og israelsk side. Et stort flertall av de drepte, 396 hittil, er sivile. Over en million israelere har oppholdt seg i bomberom, mens 750.000 libanesere er drevet på flukt.

(ANB-AP)

PRESSEKONFERANSE: USAs utenriksminister Condoleezza Rice og palestinernes president Mahmoud Abbas avholdt felles pressekonferanse tirsdag.