Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil kaste ut asiatiske kokker

Kokkene svarer med vårrullstreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som i andre deler av verden har det asiatiske kjøkkenet blitt svært populært i Israel. 

Men nå vil regjeringen sende alle utenlandskfødte asiatiske kokker ut av landet i et forsøk på å beskytte lokale arbeidsplasser. Dette har fått de asiatiske kokkene til å se rødt.

300 restauranter nektet tirsdag å servere vårruller i protest mot de varslede planene. Hvis ikke restriksjonene på arbeidstillatelse trekkes tilbake, har restaurantene varslet at de vil utvide aksjonene til også å gjelde sushi og nudler.

Støttes av folket 

- Publikum har vært mer enn støttende. Folk er sjokkerte og sier at de ikke kan leve uten sørasiatisk mat, sier lederen for aksjonen Arnon Volosky, til BBC.

For tiden er 900 asiatiske kokker ansatt på restauranter i Israel, men neste år vil det ikke bli gitt noen arbeidstillatelser.

- Vi tror en israeler kan bruke en wok like godt som en thailender eller en kineser, sier advokat i handelsdepartementet Shoshana Strauss, ifølge AP.

Kokkekurs for israelere

Israelske myndigheter har satt i gang kokkekurs i for å fylle arbeidsplassene når de blir ledige, men interessen rundt kursene har vært minimal.

- Jeg tviler på at de vil lykkes, sier Volosky.

Han hevder at for hver utenlandske arbeider i en asiatisk restaurant, skapes det jobb til sju israelere som ruller sushi, tørker av bord eller rører i woken.

- Det vi gjør er å hjelpe folk til å ha det morsomt i det hektiske landet vi bor i. Alle nyter godt av det, og vi lager jobbmuligheter for de lokale, sier han.

VÅRRULLAKSJON: Kokker fra Japan, Kina og Thailand nektet tirsdag å servere de populære vårrullene i protest mot israelske myndighetenes planer om å bytte dem ut med lokal arbeidskraft.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media