FLERE VARER:  En FN-lastebil med forsyninger kjører her gjennom grenseposten Kerem Shalom sør på Gazastripen. Israel sier nå at de vil tillate flere varer inn til Gaza. Foto: AFP PHOTO/SAID KHATIB
FLERE VARER: En FN-lastebil med forsyninger kjører her gjennom grenseposten Kerem Shalom sør på Gazastripen. Israel sier nå at de vil tillate flere varer inn til Gaza. Foto: AFP PHOTO/SAID KHATIBVis mer

Israel vil lempe på Gaza-blokaden

Vil slippe inn flere varer til Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den israelske regjeringen har stemt for å lempe på blokkaden av Gazastripen og tillate mer sivil varetransport inn i området, melder Reuters.

I en offentlig uttalelse i dag sier statsminister Benjamin Netanyahu at de har bestemt seg for å utvide antallet produkter som Israel vil tillate inn til Gaza, inkludert svært tiltrengte bygningsmaterialer.

Israel har fått hard kritikk for sin blokade av Gazastripen, som sliter med mangel på alt fra byggevarer til drivstoff. Kritikken økte kraftig da soldater for to uker siden bordet en konvoi med nødhjelp på vei til Gaza. Ni personer ble drept i aksjonen.

Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) kom mandag med en formell fordømmelse av Gaza-blokaden.

- Blokaden har en grusom innvirkning på de 1,5 millioner menneskene som lever på Gaza-stripa. Dette er grunnen til at vi oppfordrer Israel på det sterkeste til å avslutte blokaden og vi ber alle som kan hjelpe for å bedre situasjonen, Hamas inkludert, om å gjøre sitt ytterste for å hjelpe Gazas sivilbefolkning.

Egypt og Israel styrket blokaden etter at Hamas vant det palestinske valget i 2007. Ifølge Israel har blokaden vært nødvendig for å hindre materiell som brukes i terroraksjoner å komme inn i Gaza.

- Israels legitime sikkerhetsbehov må balanseres opp mot palestinernes rett til å leve normale, verdige liv, sier Béatrice Mégevand-Roggo, leder for Røde Kors' Midtøsten-arbeid.

Midtøsten-utsending Tony Blair indikerte tidligere denne uken at en lettelse var på trappene. Ved å tillate flere varer inn, håper Israel å stilne noe av kritikken, ifølge AP.


LEMPER PÅ BLOKADEN:  Israelske soldater går her om bord på skipet Rachel Corrie som forsøkte å bryte Gaza-blokaden. Nå vil Israel lempe noe på blokaden. Foto: AP Photo/Israeli Defense Forces
LEMPER PÅ BLOKADEN: Israelske soldater går her om bord på skipet Rachel Corrie som forsøkte å bryte Gaza-blokaden. Nå vil Israel lempe noe på blokaden. Foto: AP Photo/Israeli Defense Forces Vis mer