Israel vil mørklegge Gaza-stripen

Har planer om å isolere området totalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har planer om å lamme all infrastruktur på Gaza-stripen, og på sikt bryte kontakten med det palestinske området helt.

I et radiointervju lørdag sa den israelske viseforsvarsministeren Matan Vilnai at planlagte strømbrudd på Gaza-stripen og kutt i forsyningene av drivstoff til området egentlig ikke kommer som følge av palestinske rakettangrep mot israelske mål, slik Israels forsvarsminister Ehud Barak sa torsdag.

Ifølge Vilnai er hensikten en helt annen.

- Den egentlige hensikten med dette er å isolere dette området, noe den israelske regjeringen i prinsippet vedtok for to uker siden. Iverksettingen av denne operasjonen ble forsinket fordi man først måtte sjekke hva loven sier om dette, sa han.

Lørdag kveld kunngjorde en regjeringstalsmann at kuttene i forsyningene av drivstoff starter søndag, mens strømkuttene innledes en av de nærmeste dagene.
Fiendtlig område
I september klassifiserte den israelske regjeringen Gaza-stripen som en fiendtlig enhet. Området har vært under Hamas-kontroll siden midten av juni, etter en blodig intern strid med Fatah-bevegelsen til palestinernes president Mahmoud Abbas.

- På lang sikt vil vi skille oss 100 prosent fra dette området, sa Vilnai, men understreket samtidig at Israel inntil videre forsyner Gaza-stripen med alt drivstoff det trenger, samt to tredeler av strømforsyningen.

- Per i dag kjører 100 lastebiler med mat og andre nødvendigheter som trengs for å unngå en humanitær katastrofe, fra Israel og over grensen til Gaza-stripen. Men vi trenger å finne andre løsninger på dette, sa viseforsvarsministeren.


Kollektiv avstraffelse
Palestinerne og menneskerettighetsgrupper hevder at den israelske taktikken om bare å la de aller mest nødvendige ting gå over grensen innebærer en kollektiv avstraffelse av sivile, noe som er brudd på folkeretten.

Israelske militære hevder at over 1.000 raketter og granater har slått ned i Israel, og titalls mennesker er blitt såret etter at Hamas tok kontrollen over Gaza-stripen.

Den israelske regjeringen har gitt forsvaret grønt lys til å håndtere sanksjonene etter egen bedømming.

Siden det palestinske opprøret, intifadaen, brøt ut i september 2000, er 5.906 mennesker blitt drept, ifølge nyhetsbyrået AFP. De aller fleste av disse var palestinere.

(NTB)