Israel vil nekte palestinerne å stemme

Av frykt for at Hamas skal vinne valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas ligger an til å vinne det palestinske parlamentsvalget i januar. Det liker israelske myndigheter dårlig, og vil nekte palestinerne i Øst-Jerusalem å stemme.

En talsmann for den israelske statsministeren Raanan Gissin, sier til BBC at den israelske regjeringen ikke er interessert i å hjelpe en terroristorganisasjon til makten.

Palestinske selvstyremyndigheter svarer med å si at da blir det ikke noe valg. Dermed ser det ut til at det andre valget til palestinsk forsamling siden 1996 er alvorlig truet.

Gjør felles sak

Tidligere forsker ved fredsforskningsinstituttet (PRIO) og Midtøsten-kjenner Hilde Henriksen Waage tror Hamas er offer for politisk taktikkeri både fra palestinske og israelske myndigheter.

Ifølge Henriksen Waage har ingen av partene interesse av at Hamas skal vinne valget.

- Israel ser på Hamas som en terrororganisasjon, og velger kun å fokusere på den fløyen av Hamas som driver med selvmordsaksjoner.

Men Hamas er mye mer, mener Henriksen Waage som nå er førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo.

FÅR IKKE STEMME: Bildet viser palestinere på Gazastripen som stemte for første gang under valget i 1996. Palestinerne stemte også under presidentvalget, da Mahmoud Abbas ble valgt. Nå er valget i januar i fare. Foto: Scanpix
FÅR IKKE STEMME: Bildet viser palestinere på Gazastripen som stemte for første gang under valget i 1996. Palestinerne stemte også under presidentvalget, da Mahmoud Abbas ble valgt. Nå er valget i januar i fare. Foto: Scanpix Vis mer

- Hamas er det nærmeste du kommer både et korrupsjonsfritt, velorganisert politisk parti og en velferdsorganisasjon. Det vet Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene godt, og derfor er de redde for å tape valget, sier Henriksen Waage til Dagbladet.no.

Henriksen Waage tror derfor at de palestinske myndighetene heller vil avlyse valget og skylde på israelerne, fremfor å tape valget.

- I kjent stil bruker nå palestinerne mer tid på å krangle med hverandre enn på å få til et vellykket valg. Både israelerne og palestinerne gjør felles sak i det at de er mer opptatt av å fremme egne interesser enn å skape demokrati, sier Henriksen Waage.

Omstridt organsisasjon

Den ytterliggående bevegelsen Hamas er omstridt. Av Israel og vestlige land stemples Hamas som en terroristorganisasjon, blant tilhengerne er Hamas en legitim motstandsorgansisasjon som forsvarer palestinerne fra en brutal okkupasjon.

Henriksen Waage tror den største palestinske militante organisasjonen, dannet under den første intifidaen, vil få problemer med å komme til makten i de palestinske områdene.

- Så lenge israelerne utelukkende vil se på Hamas som terrorister, og de palestinske selvstyremyndighetene motarbeider Hamas, så blir det vanskelig. Da hjelper det lite at lokalvalgene på Vestbredden og Gazastripen viste økende oppslutning for Hamas, sier Henriksen Waage.

Under lokalvalgene i mai vant president Mahmoud Abbas\' politiske bevegelse Fatah, foran islamistene i Hamas.

Israelerne vil forhandle

I en meningsmåling blant israelere som offentliggjort i dag, svarer halvparten at de er for å starte fredsforhandlinger med Hamas, til tross for at organisasjonen har som mål å bekjempe den israelske staten.

<B> FATAH OG ABBAS TRUET:</B> Ifølge forsker Hilde Henriksen Waage, så føler palestinske selvstyremyndigheter seg like truet av Hamas som det israelske myndigheter gjør.