Israel vil omringe Gaza med sensorer

Skal oppdage når Hamas bygger nye tunneler.

HOVEDMÅL: En IDF-offiser sitter inni det som oppgis å være en typisk tunnel som palestinske krigere bruker for å ta seg inn i Israel. Å oppdage og ødelegge tunnelene har vært et hovedmål for de israelske styrkene under «Operation Protective Edge». Foto: JACK GUEZ / REUTERS / NTB SCANPIX
HOVEDMÅL: En IDF-offiser sitter inni det som oppgis å være en typisk tunnel som palestinske krigere bruker for å ta seg inn i Israel. Å oppdage og ødelegge tunnelene har vært et hovedmål for de israelske styrkene under «Operation Protective Edge». Foto: JACK GUEZ / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midtveis i den skjøre tredagers våpenhvilen mellom Israel og Hamas melder britiske Telegraph at det israelske forsvaret (IDF) undersøker muligheten for å omringe Gazastripa med et nytt sensorsystem. Formålet er å oppdage nye tunneler Hamas og andre militante grupper bygger for å ta seg inn i Israel og utføre angrepsraid.

Å oppdage og ødelegge tunnelene mellom Gaza og Israel har vært et hovedformål ved den omfattende israelske offensiven «Operation Protective Edge», som startet 8. juli og hittil har kostet over 2000 mennesker livet, for en stor del sivile palestinere.

4. august erklærte IDF at over 30 tunneler - dvs. alle de kjenner til - er ødelagt. Det anses imidlertid som sannsynlig at det fins ytterligere uoppdagede og intakte tunneler.

Testing IDFs nye sensorsystem er ifølge den israelske storavisa Yedioth Aronoth utviklet over de fire siste åra, av forsvarets høyteknologiske utviklingsavdeling Talpiot. Systemet er allerede utprøvd i kloakken i Tel Aviv, og nå står mer testing for tur.

Dersom sensorsystemet blir godkjent for bruk, kan det bli installert langs den 64 kilometer lange grensa mellom Gaza og Israel. Det vil koste mellom 1700 og 2550 millioner kroner, opplyser en israelsk offiser til Yedioth Aronoth.

Systemet skal være i stand til å oppdage pågående gravearbeid samt hulrom i bakken. Ifølge den intevjuede ikke navngitte offiseren akter hæren å anbefale at sensorinstalleringen ledsages av forsterkninger i grunnen, slik at det blir vanskeligere å grave.

- Kunne vært unngått Washington Posts tidligere Jerusalem-sjef Janine Zacharia er imidlertid kritisk til at Israel først nå er klare for å bygge et sensoranlegg rundt Gaza. I et debattinnlegg i sin tidligere avis skriver hun at israelske myndigheter lenge har kjent til teknologi som kan avsløre tunneler, og at «Operation Protective Edge» - med medfølgende tap av menneskeliv - helt eller delvis kunne vært unngått.

Zacharia lister opp flere forskere og firmaer som sitter på løsninger for å oppdage tunneler. Felles for dem alle er at de ble avfeid av Israel - fordi de bare er i stand til å oppdage tunneler på israelsk side av grensa.

- Dessverre må Israel nå investere tid og penger i å perfeksjonere tunnelloppdagingssystemet uansett, skriver Zacharia - og påpeker at tunneltrusselen også eksisterer langs landets grenser mot Libanon, Egypt og Vestbredden.

Under den pågående tredagers våpenhvilen, som er inne i sin andre dag, forhandler Israel og Hamas i Egypts hovedstad Kairo. Håpet er å få i stand en permanent våpenhvile, men oddsene anses som lave.

Israel skal ha tilbudt Hamas å lempe på blokaden av Gazastripa, bl.a. for å gjøre det lettere å fiske i farvannet utenfor enklaven. Imidlertid strander forhandlingene blant annet fordi Hamas krever å få bygge havneanlegg og flyplass på stripa. Hamas nekter også å la seg avvæpne.