Israel vil stenge grensen for Hamas-statsminister

Slipper ikke inn med Iran-millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske myndigheter har stengt grensen mot Egypt for å hindre Ismail Haniya, den palestinske stasministeren, i å ta med seg et antatt beløp på over 150 millioner norske kroner inn i landet. Pengene kommer i hovedsak fra Iran. Det iranske regimet ønsker å støtte palestinerne, som gjennom det første demokratiske valget i de palestinske selvstyreområdene brakte Hamas til makten, tidligere i år.

Haniya, som er fra partiet Hamas, har vært på reise i utlandet.

Vesten kuttet all støtte til de palestinske selvstyreområdene etter valget, som reaksjon på at den Hamas-ledede regjeringen ikke anerkjenner staten Israel. Regjeringen i selvstyreområdene har på grunn av dette har vært ute av stand til å betale ansatte, noe som har ledet til en storstilt smugling av penger inn i landet. Israelske myndigheter hevder at pengene, og særlig dem gitt av Iran, finansierer terrorisme mot staten Israel.

Beslutningen om å stenge grenseovergangen ved Rafah er tatt av den israelske forsvarsministeren Amir Peretz, ifølge BBC. Den palestinske statsministeren vil kun få returnere om han legger igjen pengene på den egyptiske siden av grensen.

Militante tilknyttet Hamasbevegelsen kom i konfrontasjoner med grensevakter og Fatahmedlemmer i presidentgarden som skjøt tilbake tidligere i dag. Grensepunktet holdes nå av Hamas, som sier at Haniya vil krysse grensen uten penger, og at de senere vil bli transportert over grensen.

Haniya skulle amkomme Rafah i ettermiddag, etter et forkortet utenlandsopphold, for å håndtere den økende aggresjonen mellom Hamas og den rivaliserende Fatah-organisasjonen.

Talskvinnen for EUs observatører, som driver grenseposten i Rafah, sier til nyhetsbyrået Ap at alle 16 i teamet er i god behold etter skytingen men at de ikke vil returnere til grenseposten i morgen.

VENTER PÅ STATSMINISTEREN: Etter at militante tilknyttet Hamasbevegelsen har tatt kontroll over grenseposten venter de nå på statsminister Ismail Haniyas ankomst, uten pengene. Foto: Ap
VENTER PÅ STATSMINISTEREN: Etter at militante tilknyttet Hamasbevegelsen har tatt kontroll over grenseposten venter de nå på statsminister Ismail Haniyas ankomst, uten pengene. Foto: Ap Vis mer
STENGER UTE: Forsvarsminister og leder av det israelske arbeiderpartiet har forsøkt å stenge grensen for den palestinske statsminister.
UTESTENGT: Ismail Haniyas nektes å komme hjem fra Egypt om han tar med seg bidragene har blant annet har fått av Iran.