Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil stoppe milliard-utbetaling til Palestina

Straffer Palestina for å ha søkt om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

 VIL IKKE BETALE:  Israel og statsminister Benjamin Netanyahu vil holde igjen nesten én milliard skattekroner de har samlet inn på vegne av Palestina fordi de søkte om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen. Foto: Baz Ratner / Reuters
VIL IKKE BETALE: Israel og statsminister Benjamin Netanyahu vil holde igjen nesten én milliard skattekroner de har samlet inn på vegne av Palestina fordi de søkte om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen. Foto: Baz Ratner / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel planlegger å holde igjen nesten 980 millioner kroner i skattepenger krevet inn på vegne av palestinerne, som straff for Palestinas søknad om ICC-medlemskap, melder Haaretz.

Beslutningen ble tatt etter at statsminister Benjamin Netanyahu lovet at president Mahmoud Abbas FN-offensiv ikke kommer til å bli ustraffet.

- Pengene for desember skulle egentlig bli overført fredag, men det ble besluttet å stanse overføringen som et svar på palestinernes trekk, sier en ikke navngitt israelsk tjenestemann til Haaretz lørdag.

Dermed må Abbas' regjering klare seg uten skattene Israel har inndrevet på vegne av palestinerne. For desember skylder Israel palestinerne 500 millioner shekel, tilsvarende rundt 978 millioner kroner.

Krigsforbrytelser Avgjørelsen er et resultat av et møte Netanyahu hadde med sine regjeringskolleger torsdag, der en reaksjon på palestinernes ICC-søknad ble diskutert.

Den palestinske FN-delegasjonen leverte fredag formelt søknaden til FN om å få innlemmet Palestina i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

En slik tilslutning gjør at palestinerne kan be straffedomstolen etterforske israelere for krigsforbrytelser i de okkuperte områdene.

- Vi er en nasjon som følger loven og som aktivt gransker vår egen opptreden, og det kan vi enkelt bevise, sier tjenestemannen Haaretz snakket med lørdag.

- Så, når det gjelder den internasjonale arena, så kommer vi ikke bare til å forsvare oss mot palestinernes handlinger, vi kommer også til å gå på offensiven, sier kilden videre.

Fredsprosess i grus Nå skal FNs generalsekretær Ban Ki-moon gå gjennom søknaden og formelt orientere ICCs medlemsland om den palestinske søknaden innen 60 dager.

Palestinerne har tidligere forsøkt å slutte seg til ICC, men har fått beskjed om at domstolen kun er åpen for stater.

Netanyahu har bedt ICC avvise søknaden, og USAs utenriksdepartement har sagt at det nye diplomatiske trekket kan komme til å skape enda flere problemer for den haltende fredsprosessen.

(NTB)


Lik Dagbladet på Facebook