- Israel vil tjene på handelen

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sa i går at Norge ikke kjøper raketten Gill/Spike fra israelerne, men vurderer EuroSpike - som er laget i Tyskland på lisens fra israelsk våpenindustri. - Dette er den samme raketten, sier en våpenekspert til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets avsløring av det norske innkjøpet av ti israelske Gill/Spike-raketter har vakt voldsomme politiske reaksjoner. Med Norges rolle som fredsmekler i Midtøsten-konflikten i bakhodet er mange negative til at Norge kjøper inn et våpen israelerne etter all sannsynlighet har brukt i sine angrep mot palestinske mål. Forsvarsdepartementet sier at de ikke vil kjøpe Gill/Spike fra israelerne, men vurderer EuroSpike, en rakett laget i Tyskland på lisens fra israelsk våpenindustri.

Men det vil være den samme raketten. Den er konstruert av israelsk militærindustri, og Israel vil fortsatt tjene penger på at Norge kjøper den.

Samme ting

- Gill/Spike og EuroSpike er den samme tingen. Når et produkt produseres på lisens, lages det samme våpenet av en produsent i et annet land. De opprinnelige konstruktørene, i dette tilfellet det statseide israelske konsernet Rafael, sørger for support og opplæring, og produsenten får rettigheten til å produsere våpenet for videresalg til andre. Som regel innebærer slike avtaler at sentrale komponenter av våpenet må kjøpes i landet våpenet er konstruert i, i dette tilfellet Israel, sier Terry Gander. Han er redaktør for Jane's Infantry Weapons, det internasjonalt anerkjente referanseverket for infanterivåpen.

Og dersom Norge velger å kjøpe EuroSpike-missilet, vil det etter all sannsynlighet innebære at det norske Forsvaret sørger for at israelsk militærindustri tjener penger på de norske rakettkjøpet.

- Det vanlige vil være at Rafael vil bli betalt en sum for hver eneste EuroSpike-missil som blir produsert. Finland har allerede bestilt EuroSpike-missiler, sier Gander.

Styres med kamera

The Jerusalem Post beskrev 16. oktober 1998 avtalen mellom Rafael og STN Atlas som et felles markedsføringstiltak for Gill/Spike-rakettene: «Rafael og STN Atlas vil etablere et nytt selskap, EuroSpike, for å markedsføre Rafaels produkter i Europa og andre steder,» skriver avisa.

Som Gill/Spike er EuroSpike et antitankrakett for infanteriet. To soldater bærer utstyret, som kan gjøres skyteklart på 30 sekunder.

Det som gjør missilet meget avansert, er styringssystemet. I nesa har raketten et kamera som formidler bilder til de som skyter den ut. Missilen kan styres fra bakken etter bildet fra kameraet.

- Dersom den som skyter ut raketten oppdager at den ikke sikter mot en tanks, men en skolebuss, har man mulighet til å styre raketten unna og mot et annet mål, eller detonere den i lufta, sier Gander til Dagbladet.

Han er overbevist om at israelerne har brukt Gill/Spike i sine angrep mot palestinske mål på palestinske områder.

- Stor presisjon

- Det ville være overraskende om de ikke har brukt denne typen raketter. Noen av de angrepene som er utført, har hatt så stor presisjon at de ikke kunne ha vært utført med andre våpen. Israelerne har skutt raketter inn vinduer og truffet kjøretøy i bevegelse. Jeg har ikke dokumentasjon, men det er meget sannsynlig at Gill/Spike er brukt mot palestinerne, sier Gander.

Trolig er også den helikopterutskutte varianten av Spike, med navnet Dandy, brukt mot palestinerne.

Forsvaret vurderer også det amerikanske antitankvåpenet Javelin, produsert av Lockheed Martin og Raytheon.

Endelig valg av leverandør vil bli lagt fram for den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet i løpet av 2002/2003. Innen 2007 skal hæren ta i bruk nytt panserbekjempelsesvåpen.

- Jeg går ut fra at når Forsvarsdepartementet vurderer innkjøp av våpen, vil det legge den største vekt på å ikke bli en inntektskilde for den israelske militærindustrien, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagbladet.

TIL TERNINGMOEN: Mandag ble de ti israelske rakettene kjørt i lastebil fra Gardermoen til Forsvarets logistikkorganisasjon Østlandet, hvor våpnene skal testes ut. Under deler av den 11 mil lange turen, ble lastebilen eskortert av en militær Opel stasjonsvogn.