Israel vil utvise svensk riksdagsmann

Israelske myndigheter har besluttet å utvise den svenske riksdagsrepresentanten Gustav Fridolin, som nyttårsaften ble arrestert under en demonstrasjon på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fridolin sier han ble slått av israelske soldater da han ble pågrepet i landsbyen Budrus nord for Ramallah.

- Jeg ble slått i ryggen med en batong mens en av de israelske demonstrantene ble truffet i beinet med en gummikule, sier Fridolin, som forsikrer at demonstrantene forholdt seg rolig da de ble angrepet.

- Folk, deriblant barn, sto bare ved oliventrærne som de har brukt i flere hundre år, sier den unge representanten for det svenske Miljöpartiet.

Minst elleve personer ble såret da de israelske soldatene skjøt gummikuler mot demonstrantene, ifølge palestinsk helsepersonell. Ingen ser likevel ut til å ha blitt alvorlig såret i protesten som ble holdt ved en av byggeplassene for den omstridte sikkerhetsmuren som Israel bygger på Vestbredden.

Kilder i den israelske hæren hevder demonstrantene kastet stein mot israelske politifolk, og at dette utløste sammenstøtet. I tillegg til Fridolin ble en annen svenske og to amerikanske kvinner arrestert. Israelske myndigheter bestemte at alle fire skulle utvises første nyttårsdag, men de vestlige aktivistene hadde mulighet til å anke utvisningsvedtakene til israelsk høyesterett.

Andre juledag ble en ung israeler og en amerikaner såret da israelske soldater skjøt med skarpt under en protest mot muren. Episoden har utløst en debatt i Israel om soldatenes bruk av skytevåpen, men også om den ulike vektleggingen av israelske og palestinske ofre i israelske medier.

(NTB)Aftonbladet om anholdelsen av Fridolin

ANHOLDT: Fire israelere og fire utlendinger ble arrestert da de ifølge israelsk politi tok seg ulovlig inn i militær sone fopr å demonstrere. Riksdagsmannen Gustav Fridolin i midten.