Israel villig til å gi mer land til palestinerne

Oslo: Etter nesten 18 måneders traumatisk stans i fredsprosessen i Midtøsten er Oslo nok en gang i sentrum for begivenhetene. Partene, som er samlet i Oslo, har begynt å snakke om fremgang og konturene av et gjennombrudd skimtes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering bekreftet mandag at den i prinsippet har godtatt å gi palestinerne ytterligere 13 prosent av Vestbredden, slik at de får kontroll over 40 prosent av arealet.

- I begynnelsen (av et gjennombrudd), svarte Yasser Arafat, da han ble spurt hvor prosessen befinner seg, på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Den amerikanske Midtøsten-utsendingen Dennis Ross, som i likhet med de fleste andre hovedaktørene, har deltatt i markeringen av femårsdagen for Oslo-avtalen, sa at avstanden mellom partene er blitt mindre de siste ukene.

Netanyahu skal også ha gitt opp kravet om å at palestinerne må fjerne et punkt i PLO-charteret, der det heter at de skal kjempe for å ødelegge staten Israel, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Mer enn mimre-møte

I forbindelse med at Oslo-avtalen er fem år, har det vært holdt en rekke møter mellom ulike parter, og det var ventet at møtevirksomheten ville fortsette natt til tirsdag etter at det offisielle programmet var avsluttet.

Dermed er jubileumsmiddagen i Parkveien 45 søndag og foredragene som Arafat og Shimon Peres holdt i Nobelinstituttet mandag, kommet i skyggen av et mulig gjennombrudd som kan føre til at partene kan ta fatt på den siste og vanskeligste fasen i forhandlingsprosessen.

«Oslo» er for lengst blitt et begrep blant israelere og palestinere. For noen gir Oslo-avtalen et snev av håp. For andre er den et skjellsord.

For Arafat, Peres, Ross, utenriksminister Knut Vollebæk og de norske tilretteleggerne er den det eneste alternativet til fortsatt konflikt.

- Jeg kjenner ikke en eneste israeler eller palestiner som vet om et bedre alternativ, sa Peres på en pressekonferanse mandag.

- Jobben er ikke over, men håpet er ikke tapt. Jeg er optimist.

Hos Bondevik

Arafat har stått i sentrum for femårsmarkeringen. Han etterlot ikke tvil om at sammenkomsten i Oslo ville bli brukt til forhandlinger, og var avventende til meldinger om at Israels statsminister Benjamin Netanyahu er på gli i avgjørende stridsspørsmål.

Palestinernes leder ble rett etter ankomst mandag kjørt inn til Oslo sentrum for å ha et kort møte med statsminister Kjell Magne Bondevik. Han sa at mye vil være oppnådd hvis Israel godtar det amerikanske forslaget om tilbaketrekning fra 13 prosent av Vestbredden.

På møtet deltok også utenriksminister Knut Vollebæk og UDs spesialrådgiver for Midtøsten, Mona Juul, som spilte en sentral rolle i forhandlingene om Oslo-avtalen for fem år siden sammen med sin mann Terje Rød Larsen, daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst og statssekretær Jan Egeland.

Arafat understreket at det fortsatt er viktig med aktiv norsk støtte for å komme videre i fredsprosessen.

Ikke død

Foruten de tidligere utenriksministrene Thorvald Stoltenberg og Bjørn Tore Godal, som begge har vært aktive i prosessen, har Netanyahus Likud-koalisjon vært representert i Oslo ved koalisjonens innpisker i Knesset, Meir Sheetrit.

- Israel er fortsatt forpliktet til å føre fredsprosessen videre, sier Sheetrit til NTB. Han tilbakeviser påstanden om at statsminister Netanyahu boikottet markeringen i Oslo, men vil ikke gå inn på hvilke innrømmelser statsministeren har i skjorteermet.

Men dette kan bli klart i løpet av de nærmeste dagene, ifølge israelske aviser. Hvis avisene har rett, kan det bli nye markeringer av Oslo-avtalen, noe mange tvilte på før jubileumsdeltakerne samlet seg i Oslo i helgen.

- Jeg håper jeg kan komme tilbake om fem år og at vi da er ved veis ende, sier Dennis Ross.