Israel villig til å gi mer land til palestinerne

Oslo: Etter nesten 18 måneders traumatisk stans i fredsprosessen i Midtøsten er Oslo nok en gang i sentrum for begivenhetene. Partene, som er samlet i Oslo, har begynt å snakke om fremgang og konturene av et gjennombrudd skimtes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering bekreftet mandag at den i prinsippet har godtatt å gi palestinerne ytterligere 13 prosent av Vestbredden, slik at de får kontroll over 40 prosent av arealet.

- I begynnelsen (av et gjennombrudd), svarte Yasser Arafat, da han ble spurt hvor prosessen befinner seg, på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Den amerikanske Midtøsten-utsendingen Dennis Ross, som i likhet med de fleste andre hovedaktørene, har deltatt i markeringen av femårsdagen for Oslo-avtalen, sa at avstanden mellom partene er blitt mindre de siste ukene.

Netanyahu skal også ha gitt opp kravet om å at palestinerne må fjerne et punkt i PLO-charteret, der det heter at de skal kjempe for å ødelegge staten Israel, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Mer enn mimre-møte

I forbindelse med at Oslo-avtalen er fem år, har det vært holdt en rekke møter mellom ulike parter, og det var ventet at møtevirksomheten ville fortsette natt til tirsdag etter at det offisielle programmet var avsluttet.

Dermed er jubileumsmiddagen i Parkveien 45 søndag og foredragene som Arafat og Shimon Peres holdt i Nobelinstituttet mandag, kommet i skyggen av et mulig gjennombrudd som kan føre til at partene kan ta fatt på den siste og vanskeligste fasen i forhandlingsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer