Israel vurderer å bygge kunstig øy utenfor Gaza

Øya skal ha havn, flyplass og palestinske selvstyremyndigheter som samarbeidspartner.

AMBISIØST: Modell av den kunstige øya Israel ønsker å anlegge utenfor Gazastripa. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX
AMBISIØST: Modell av den kunstige øya Israel ønsker å anlegge utenfor Gazastripa. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels transportminister Yaakov Katz presenterte prosjektet onsdag, til hoderysting fra palestinsk hold, som betegner det som ren og skjær fantasi.

Øya skal ifølge forslaget være 4 kilometer lang og 2 kilometer bred og knyttes til Gaza med en 4,5 kilometer lang bru. Planen er at den skal voktes av en internasjonal styrke «i minst 100 år».

Frata ansvaret Ifølge Katz er den kunstige øya ment å fungere som bindeledd til omverdenen for Gaza, noe som vil frata Israel ansvaret med å slippe forsyninger inn til den Hamas-kontrollerte enklaven.

Foruten havn og flyplass ønsker Israel også å gjøre øya til et ferieparadis med hoteller, marina og et anlegg som omdanner saltvann til ferskvann.

Prislappen for det hele blir på mellom 28 og 56 milliarder kroner, og arbeidet vil trolig ta ti år.

- Fantasi Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ifølge Katz gitt grønt lys til å arbeide videre med den storslåtte planen.

Håpet er å få de palestinske selvstyremyndighetene med på et samarbeid, men på palestinsk side blir planen møtt med hoderysting.

- Ren og skjær fantasi og et forsøk på å flytte oppmerksomheten bort fra de virkelige problemene Gaza opplever som følge av den israelske blokaden, sier en talsmann i Ramallah.

Hamas har heller ikke mye til overs for den israelske planen.

- Et sionistisk forsøk på å internasjonalisere blokaden, sier en talsmann på Gazastripen.

Marineblokade - Jeg har forsøkt å finne en løsning som vil gjøre oss i stand til å bryte alle bånd med Gaza, samtidig som vi opprettholder kontrollen over den maritime sikkerheten, noe som er helt avgjørende for å kunne blokkere våpentrafikken, sier Katz.

- Jeg er overbevist om at både europeere, amerikanerne og mange private vil være villige til å ta del i dette prosjektet, sier han.

De palestinske selvstyremyndighetene har tidligere bygd en flyplass på Gazastripen, men denne ble rasert av israelske styrker i 2001.

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer