Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vurderer å gjenåpne grenseovergang til Gazastripen

Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag.

GJENÅPNING: Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag dersom roen i området opprettholdes. Her ser vi statsminister Benjamin Netanyahu tidligere denne måneden. Foto: Ronen Zvulun/Pool Photo via AP
GJENÅPNING: Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag dersom roen i området opprettholdes. Her ser vi statsminister Benjamin Netanyahu tidligere denne måneden. Foto: Ronen Zvulun/Pool Photo via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag dersom roen i området opprettholdes, ifølge forsvarsminister Avigdor Lieberman.

- Hvis i dag og morgendagen fortsetter som gårsdagen, kommer vi til gjenåpne grenseovergangen Kerem Shalom og utvide sonene der fisking er tillatt, til det normale, sier Lieberman søndag.

Uttalelsen fra Lieberman kom etter at Hamas, som kontrollerer Gazastripen, natt til lørdag kunngjorde en våpenhvile.

- Takket være innsats fra Egypt og FN har vi kommet fram til en avtale om å vende tilbake til den siste tidens fred mellom Israel og palestinske grupperinger, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhoum natt til lørdag.

Se faktaboks om Gazastripen nederst i artikkelen.

Opptrapping av konflikten

Kunngjøringen førte tilsynelatende til en avslutning på denne ukas kraftige opptrapping av konflikten mellom Hamas og Israel. Fire palestinere og en israeler ble drept fredag.

Våpenhvilen er ikke offisielt bekreftet av Israel. De understreker imidlertid at de ikke har interesse av noen ny krig med Hamas.

Israel har innført en streng blokade på Gazastripen, og siden den 30. mars er 132 palestinere drept og 13.000 såret av israelske soldater i en protestbølge langs den israelske grensa.

Militante palestinske grupper har på sin side skutt opp tusenvis av hjemmelagde raketter, brennende ballonger og granater mot det sørlige Israel.

DEMONSTRANT: En palestinsk demonstrant i kjemper mot de israelske styrkene. Bildet er fra 20 april 2018. Foto: REUTERS / Mohammed Salem/
DEMONSTRANT: En palestinsk demonstrant i kjemper mot de israelske styrkene. Bildet er fra 20 april 2018. Foto: REUTERS / Mohammed Salem/ Vis mer

Avslutning av oppskytninger

Israelske representanter har flere ganger understreket at de ikke kommer til å tolerere ytterligere oppskytninger i framtida. Det budskapet gjentok forsvarsminister Liebermann lørdag.

- Gazas beboere må forstå at så lenge ballonger starter branner i Israel, kommer de ikke til å kunne leve som normalt, sa Lieberman, ifølge Haaretz.

- Jeg håper at de neste par dagene blir rolige, la han til.

Uroligheter

I nesten fire måneder har det vært uroligheter på Gazatripen.

Palestinerne på Gazastripen har protestert langs grensegjerdet mot Israel og krever deres rett om å få komme tilbake til hjemmene sine familiene deres ble utvist fra for 70 år siden.

Siden protestene startet i mars, har israelske styrker drep nesten 140 palestinere i den beleirede kystklaven, ifølge Al Jazeera.

- Vi vil se et sterkere og tydeligere Israel vokse fram. Det er et tegn i tiden. De er sterkere enn på lenge, sa Hanne Eggen Røislien, forsker ved Forsvaret, til Dagbladet i mai.