Israelere hjelper palestinske olivenplukkere

Rundt 40 israelske forfattere, artister og næringslivsfolk hjalp i dag palestinske landsbyboere med å høste oliven sør for Nablus som en protest mot volden som jødiske bosettere står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant israelerne var Amos Oz, David Grossman og A.B. Yehoshua, sammen med rabbineren Menachem Froman og mange flere.

- Vi er her for å be om rettferdighet. Jeg vil protestere mot det jeg oppfatter som en skrikende og ondskapsfull plyndring av den arabiske olivenhøsten, sa Amos Oz.

Ytterliggående bosettere har begynt å forfølge og trakassere palestinske bønder på en hittil usett måte under olivenhøsten, forteller israelske og internasjonale hjelpearbeidere. I dalen like utenfor landsbyen har bøndene gjentatte ganger blitt utsatt for angrep fra væpnede bosettere som lever på utposter i utkanten av bosettingen Itamar.

Froman fordømmer volden og plyndringen, og leste fra jødiske tekster som forbyr det.

- Det er en ting som er verre enn plyndring, og det er situasjonen nå mellom jødene og palestinerne som lever i Judea og Samaria, sa Froman, og brukte det bibelske navnet på Vestbredden.

- Det er en dypt religiøs plikt å elske sin neste, og palestinerne er vår neste, sa rabbineren.

Den mangeårige fredsaktivisten Yakov Manor sa at det tøylesløse tyveriet og volden utøvd av jødiske bosettere viser at det ikke hersker lov og orden på Vestbredden.

- Utenfor den grønne linjen (Israels grense mot Vestbredden til 1967) er det komplett kaos. Det bosetterne gjør, er fullstendig å forandre sionismen, sa Manor.

I løpet av olivenhøsten har bosettere drept en palestinsk bonde og såret flere andre. Bosettere har også stjålet oliven som tilhører palestinske bønder, sier den israelske menneskerettighetsgruppen B'Tselem.