<strong>KRIG PÅ TO FRONTER:</strong> Mens operasjonene på bakken pågår med full intensitet er flere tusen frivillige nettaktivister i full gang med å vinne opinionen på nettet. Over bærer en mann en skadd gutt ut av et bombet hus 1. nyttårsdag. Foto: Ismail Zaydah/Reuters
KRIG PÅ TO FRONTER: Mens operasjonene på bakken pågår med full intensitet er flere tusen frivillige nettaktivister i full gang med å vinne opinionen på nettet. Over bærer en mann en skadd gutt ut av et bombet hus 1. nyttårsdag. Foto: Ismail Zaydah/Reuters Vis mer

Israelere i propagandakrig på internett

Skal vinne støtte til krigen i Gaza ved hjelp av Facebook, Myspace, Twitter og Flickr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Barack Obama kan trolig takke en velorganisert nettkampanje for valgseieren i USA. Nå har krigen på Gazastripen skapt en ny nettkrig og kamp om hjerter og sinn.

Tusenvis av aktivister
Internett-aktivister jobber natt og dag for å påvirke hva vi skal lese om krigen på Gaza mellom Israel og Hamas.

Alle med et fungerende modem kan delta. Aktivister slåss om sekunders oppmerksomhet på nettforum som Facebook, Myspace og Twitter.

- Flere tusen av våre aktivister publiserer bilder, meninger, videoer og kommentarer på nettsamfunn. Slik vil vi bidra til en mer objektiv debatt og avsløre noen av løgnene om Israel, sier israeleren Gilad Stern (28), leder for kampanjen «Hjelp oss å vinne», til Dagbladet.no.

Stern og hans allierte opplever at Israels kritikere ligger noen hestehoder foran i kampen om opinionen på nettet.

Informasjons- kontroll
Forumene kampanjen jobber i går under samlebegrepet «Web 2.0» og er sosiale og brukerstyrte plattformer. Like før nyttår lanserte det israelske forsvaret, IDF, sin egen Youtube-kanal der de viser fram sin versjon av krigen.

- Informasjonskontroll er en viktig del av enhver moderne krigføring. De som driver med informasjonsstyring på israelsk side har skjønt viktigheten av å ha mest mulig innflytelse i flest mulige kanaler, sa Rune Ottosen, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, til Dagbladet.no, da videokanalen ble lansert.

På kampanjens hjemmesider finnes informasjon blant annet på russisk (russere er blant de største immigrantgruppene i Israel), tyrkisk,  polsk og fransk.

- Israels mediekrig
Den sivile «Hjelp oss å vinne»-kampanjen lenker også til artikler i internasjonale medier som de ber aktivister kommentere, til fordel for Israel.

- Dette er når sant skal sies Israels første nye mediekrig, sier Michael Dickson, leder for Stand With Us International, som står bak kampanjen, til Jerusalem Post.

Fakta om Gaza-stripen:

* Gazastripen ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.

* I 1993 fikk Den palestinske selvstyremyndigheten kontroll over mesteparten av enklaven.

* I 2005 tvangsevakuerte Israel de siste bosetterne fra området.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men greide ikke å få kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene og militsgruppene på Gazastripen.

* I 2007 kom det til væpnet kamp som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen.

* Palestinernes president og Fatahs leder, Mahmoud Abbas, svarte med å oppløse den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsatte å styre på Gazastripen.

* Militante palestinske grupper har det siste året skutt hundrevis av hjemmelagde raketter mot Israel, som har svart med tungt skyts og med å stenge grenseovergangene.

* Den humanitære situasjonen for Gazastripens 1,5 millioner innbyggere, de fleste av dem flyktninger, er ifølge FN kritisk. Ettersom Israel blokkerer grenseovergangene, er det mangel på mat, medisiner, drivstoff, kontanter og andre nødvendigheter.

Kilde: NTB

Amerikansk lobby
Selv sitter Stern i Herzliya, noen kilometer nord for Tel Aviv. Han og flere hundre frivillige har kontorer mange steder i Israel og støttes av den USA-baserte lobbyorganisasjonen Stand With Us International, som jobber for å påvirke kunnskapen om Israel blant «beslutningstakere, media og unge mennesker».

Den internasjonale kritikken mot Israels okkupasjon og militære aksjoner mot Gaza er kraftig i flere europeiske land - både blant politikere og vanlige folk. Stern mener den i stor grad er basert på løgner - fra Hamas og palestinere.

- Når du legger ut en løgn på nettet, så blir den der til evig tid. Den andre siden har vært veldig aktiv til å gjøre det. Dette gjør også at media er gjennomsyret av anti-Israelske meninger, sier Stern på telefon fra kampanjelokalene i Israel.

<strong>KAMPER I KVELD:</strong> I kveld gikk Israel inn i Gaza by og kjemper nå i bygatene mot Hamas' militære fløy. Her er en israelsk soldat på vei til sykehuset. Angrepene skal vare til Israels ledere mener landet er trygt fra ytterligere angrep fra Hamas. Foto:
Eliana Aponte/REUTERS
KAMPER I KVELD: I kveld gikk Israel inn i Gaza by og kjemper nå i bygatene mot Hamas' militære fløy. Her er en israelsk soldat på vei til sykehuset. Angrepene skal vare til Israels ledere mener landet er trygt fra ytterligere angrep fra Hamas. Foto: Eliana Aponte/REUTERS Vis mer

I bakgrunnen høres frivillige medarbeidere som høylytt jobber med å vinne verdensopinionen.

Gjennomslagskraft
De flere tusen aktivistene som har meldt seg for kampanjen sorteres etter flere egenskaper.

- Vi spør om språkkunnskaper, hvilke sosiale plattformer de er medlemmer av.

<strong>OPERERER:</strong> Lege Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa-sykehuset i Gaza. Trolig er langt over hundre sivile palestinere drept. 4 israelere er så langt drept av raketter skutt opp fra Gazastripen av Hamas' militære fløy. 
Foto Norwac 2009 / SCANPIX
OPERERER: Lege Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa-sykehuset i Gaza. Trolig er langt over hundre sivile palestinere drept. 4 israelere er så langt drept av raketter skutt opp fra Gazastripen av Hamas' militære fløy. Foto Norwac 2009 / SCANPIX Vis mer

- Hva ser dere av liknende aktivitet blant dem som mener Israels oppførsel i Gaza er feil?

- Vi ser jo at det omfattende og organisert. Det er et lurt trekk. En gruppe har langt større gjennomslagskraft enn enkeltindivider som skyter i alle retninger, sier Stern.

- Er det mulige å være objektive i denne saken?

- Ja, det er jo slike synspunkter vi fremmer. Det er mediedekningen som er ensidig, spesielt internettmediene, sier Stern.

<strong>INTERNASJONAL:</strong> Med ressurssterke flerspråkelige aktivister brytes de siste barrierene mellom mennesker tilkoblet internett - språk. Skjermdump: helpuswin.org
INTERNASJONAL: Med ressurssterke flerspråkelige aktivister brytes de siste barrierene mellom mennesker tilkoblet internett - språk. Skjermdump: helpuswin.org Vis mer
<strong>PROPAGANDAKRIG:</strong> Med agiterende plakater i bakgrunnen og avansert programvare på datamaskinen flyttes frontlinjene fra bakken til cyberspace. Foto: Privat
PROPAGANDAKRIG: Med agiterende plakater i bakgrunnen og avansert programvare på datamaskinen flyttes frontlinjene fra bakken til cyberspace. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer