SKAL MØTE ISRAEL: Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat. Foto: AFP/Scanpix
SKAL MØTE ISRAEL: Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat. Foto: AFP/ScanpixVis mer

- Israelere og palestinere møtes for første gang på over et år

Skal diskutere fredsprosessen til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinske og israelske forhandlere møtes tirsdag for første gang på over et år for å diskutere fredsprosessen, ifølge en palestinsk talsmann.

Møtet mellom palestinernes sjefforhandler, Saeb Erekat, og Israels Yotzhak Molcho finner sted i Jordan. De to skal presentere sine syn til utenlandske forhandlere i den såkalte Midtøstenkvartetten, opplyste Wasl Abu Yossef, talsmann for palestinerne, søndag. Han er en framtredende skikkelse i Palestinernes frigjøringsorganisasjon PLO.

- Begge parter vil legge fram sin posisjon når det gjelder sikkerhet og grenser, sa Yossef og understreket at det ikke dreier seg om en gjenopptakelse av fredssamtalene.

Bekrefter ikke Israel ville ikke søndag bekrefte at møtet i Jordan skal finne sted. Men en talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu gjentok det israelske standardsvaret om at Israel er klare til fredssamtaler «uten betingelser når som helst og hvor som helst».

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sa i et intervju med palestinsk fjernsyn tidligere samme dag at Midtøstenkvartetten har mislyktes hvis den ikke greier å få i gang fredsforhandlingene igjen innen 26. januar.

Dette er fristen Kvartetten har gitt Israel og palestinerne til å komme med konkrete forslag på spørsmålene om grenser og sikkerhet. Midtøstenkvartetten består av USA, Russland, FN og EU.

Ferske utspill Det har ikke vært direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne siden slutten av 2010, da Israelerne nektet å fornye vedtaket om delvis stans i utbyggingen av bosetninger på den israelskokkuperte Vestbredden.

Palestinske ledere sa så sent som på nyttårsaften at de vil be FNs sikkerhetsråd og Den arabiske liga om hjelp til å stoppe ulovlige israelske bosetninger.

I romjulen ble det kjent at Israel har gitt grønt lys for utvidelse av den omstridte bosetningen Gilo i utkanten av Øst-Jerusalem, samt bygning av et stort turistsenter i nabolaget Silwan, som ligger like sør for Gamlebyen.

Opptrapping Den israelske regjeringen vedtok 1. november å trappe opp byggingen av boliger for jøder i det annekterte, palestinske Øst-Jerusalem.

Siden er det utlyst anbud på bygging av 2057 nye boliger for bosettere i Øst-Jerusalem og 1241 på resten av Vestbredden.

Over 310 000 israelere bor nå i bosetninger opprettet på okkupert, palestinsk jord på Vestbredden, og ytterligere 200.000 bor i bosetninger i det okkupere Øst-Jerusalem.

(NTB)