- Israelerne begynte å skyte med en gang

De tre nordmennene fra «Mavi Marmara» er tilbake i Norge, og møtte et fulltallig pressekorps på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Klokka 13 var det pressekonferanse på Gardermoen med de tre nordmennene som i dag kom tilbake til Norge etter å ha sittet i israelsk fangenskap, i kjølvannet av «Mavi Marmara»-episoden natt til mandag.

Presseoppbudet var enormt på SAS Airport Hotel da de tre fortalte om opplevelsene.

14.02: - Vi har begynt å organisere en ny båt til Gaza. Og jeg kommer til å bli med, sier Hajazi.

- Det vi har opplevd, har bare gjort meg mer oppildnet. Jeg også vil tilbake, sier Kjøs.

13.59: - Jeg så at soldatene brakk beina og armene på en mann. Så puttet de beina inn i munnen på ham så han skulle være stille, forteller Hajazi.

13.53: - Det verste var at vi ikke visste hva som skjedde, hvor vi skulle, de to dagene vi var i fengsel. Det var tortur, sier Kjøs.

- Vi fikk bare snakke engelsk da vi ringte familien. Det var nedverdigende.

13.44: Dagbladet spør: - Ønsket man faktisk en dødelig konfrontasjon, for å oppnå dette resultatet, denne oppmerksomheten?

- Israelerne har aldri drept noen på båtene, jeg ventet aldri at dette kunne skje, svarer Hajazi.

13.43: Nordmennene redegjør for forskjellsbehandlingen mellom de vestlige og de med arabisk bakgrunn.

- Noen fikk sette seg ned på en stol, andre ikke.

13.41: - Vi ble veldig overrasket når det kom marine, politi og båter, sier Kjøs.

Hajazi framholder omfanget av Gaza-konflikten.

- Ville jeg gått på båten igjen? Ja, det ville jeg gjort, hadde vi ikke reist, hadde vi heller ikke sittet her. Israel må få klar beskjed.

13.39: - Vi var forberedt på at det kunne bli en tøff tur, på eventuell fengsling, etc. Men når det går med liv og folk blir såret, er det vanskelig å være forberedt, sier Kjøs.

13.38: - Burde motstanden ha opphørt tidligere?

- Det gikk jo ganske fort, sier Goffeng.

- Det var ingen advarsler før soldatene med en gang begynte å skyte, sier Hajazi.

13.35: - Det var ikke skytevåpen om bord, svarer Goffeng på spørsmål om slagvåpnene som ses på videobildene.

- Ingen av dem jeg inspiserte, hadde våpen, sier Hajazi.

13.32: - Vi har en seiersfølelse selv om ni mennesker er døde. Bare se på dette presseoppbudet, oppmerksomheten er helt overveldende. Vi hadde kanskje håpet å få litt omtale rundt dette.

SLITNE: F.v. Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hajazi er medtatt etter de siste dagers opplevelser, men lykkelige over oppmerksomheten Gaza-blokaden har fått. MMS-foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SLITNE: F.v. Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hajazi er medtatt etter de siste dagers opplevelser, men lykkelige over oppmerksomheten Gaza-blokaden har fått. MMS-foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Vi ble spurt av CNN om dette var en suksess, og det føler vi vel at det var. Oppmerksomheten rundt blokaden av Gaza er enorm nå.

13.30: - Vi hadde ikke ventet at det skulle bli voldsomt, sier Espen Goffeng.

13.29: Etter at kontrollen var overtatt av israelerne, gikk jeg rundt på båten. Nidal ble behandlet verre en jeg ble. Da vi så at TV-bilder hadde kommet ut fra hendelsen, fikk vi hakeslipp, det var en enorm lettelse.

13.26: - Vi våknet av sjokkgranater fra båtene. Så kom helikoptrene. Etter to omganger der soldatene ble overmannet, lyktes de på tredje forsøk.

- Folk skrek «Live! Live!» fordi TV-kameraene gikk, jeg så folk som var skutt i hodet, en død mann. Det skjedde veldig mye på kort tid.

13.23: Espen Goffeng snakker. Han forteller at han er ganske fersk i Palestina-arbeid.

- Dette vil jeg understreke: Da vi kom om bord i «Mavi Marmara», ble vi kroppsvisitert. Forsvaret seinere foregikk for en stor del med bare hendene.

13.19: - Vi satt på dekk i solsteiken i fire timer. Det var forskjellsbehandling mellom oss vestlige og araberne om bord. Vi ble deretter satt i mange timer i salongen, det var veldig varmt. Noen fikk gå på do, andre ikke.

13.18: - Fordi helikopteret kom så stille, var vi under dekk forskånet fra mange av tingene som skjedde. Jeg bodde sammen med muslimske kvinner, forteller Kjøs.

- Det var tungt bevæpnede soldater som holdt vakt over oss inne på et rom. De siktet på oss med våpen. Deretter ble vi ført ut, bundet på hendene.

13.15: Randi Kjøs forteller. Hun sier hun ville benytte anledningen til å besøke Gaza og levere innsamlet materiale, blant annet til skoler.

Kjøs' hjemby Hamar er vennskapsby med Khan Younis på Gazastripa.

13.14: - De fire soldatene som kom ned først, startet å skyte på oss med en gang, først med gummikuler, forteller Hajazi.

- Da de som var i morgenbønn kom ut, begynte israelerne å skyte med skarpt.

13.11: Hejazi skisserer opp bordingens forløp.

- Det gikk bra helt til israelerne stoppet oss. Jeg var på dekk. Det startet ved morgenbønnen, da vet israelerne at folk er opptatt. Jeg var en av dem som la merke til at båtene kom, og var med på å stoppe soldatene i å borde soldatene, med hendene. Så kom helikopteret over hodet på oss - helt lydløst.

13.09: - Jeg har ikke sovet på tre dager, jeg er veldig sliten. Vi er utmattet, sier Nidal Hejazi, leder for Free Gaza Norge.

Hejazi, som er palestiner, forteller at de tre har fått knapt med mat.

13.07: Palestinakomiteens talskvinne uttrykker stor glede over at nordmennene er hjemme igjen.

- Men vi må også tenke på dem som ikke kom hjem, sier hun.

De tre har ikke fått følge medienes dekning av saken, derfor er de nettopp blitt brifet av UD før pressekonferansen.

MAMMA TILBAKE: Pia Kjøs Utengen fikk et hjertelig gjensyn med mamma Randi Kjøs da de tre nordmennene landet på Gardermoen i formiddag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
MAMMA TILBAKE: Pia Kjøs Utengen fikk et hjertelig gjensyn med mamma Randi Kjøs da de tre nordmennene landet på Gardermoen i formiddag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer