Israelerne støtter palestinsk stat

63 prosent er uenig med Netanyahu og Likud-partiet som i går avviste palestinernes rett til egen stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten enstemmig vedtok landsmøtet at det aldri skulle opprettes noen palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza. Statsminister Ariel Sharon forlot møtet i protest mot det provoserende vedtaket i hans eget parti.

I dag viser en undersøkelse at det israelske folket ikke støtter Likud-linja. 63 prosent støtter opprettelsen av Palestina som ledd i en fredsavtale. 501 israelere ble spurt få timer etter at Benjamin Netanyahu trumfet gjennom vedtaket til statsministerens store ergrelse. Politiske eksperter tolket det som et angrep på statsministeren fra partiets høyrefløy som frontes av eks-statsminister Netanyahu.

Den samme spørreundersøkelsen i avisa Yediot Ahronot viser at 55 prosent støtter Sharon som Likuds statsminister-kandidat. 23 prosent ønsker Netanyahu-comeback. 35 prosent av Likud-velgerne ønsker Netanyahu tilbake i førersetet.

Krangler om Palestina

Likud-velgerne er også mer negative til en palestinsk stat. 43 prosent er for mens 51 prosent er mot. Tross gårsdagens seier, mener mange politiske kommentatorer at Netanyahu tapte på konfrontasjonen fordi han avslørte seg som en politiker som tar unødvendige konfrontasjoner og er ute etter billige småseiere. Høyresida i Likud håper å gjenvinne makta i neste valg som må holdes innen november 2003, melder nyhetsbyrået AP.

- Folket vet rett og slett ikke hvor farlig en palestinsk stat kan være, sier Netanyahu til israelsk radio.

- Det ville vært en grusom historisk tabbe som vil koste oss dyrt. Hvis folk beskylder meg for å være politiker fordi jeg slåss mot dette, er det en merkelapp jeg vil bære med stolthet.

<B>KAMPHANER: Natt til i går trumfet Benjamin Netanyahu (høyre) gjennom vedtaket som provoserte Ariel Sharon kraftig. Dagens meningsmåling viser at folket støtter Sharon.