KASTER STEIN: Egyptiske demonstranter kaster stein mot politiet i morgentimene den 10. september. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MOHAMED HOSSAM
KASTER STEIN: Egyptiske demonstranter kaster stein mot politiet i morgentimene den 10. september. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MOHAMED HOSSAMVis mer

Israels ambassadør har forlatt Egypt

Angrepene på ambassaden skaper bekymring i USA og Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels ambassadør Yitzhak Levanon og andre viktige ansatte ved ambassaden ble fløyet ut av Egypt, og lørdag morgen kunne israelsk radio melde at flyet hadde landet i Israel. Men en israelsk konsul befinner seg fortsatt i Kairo for å ivareta den evakuerte ambassaden.

Israelske tjenestemenn har av «hensyn til sikkerheten» vært tilbakeholdne med å kommentere angrepet. Israel vurderer nå hvordan de skal reagere på hendelsene i den egyptiske hovedstaden, opplyser en tjenestemann.

Skaper bekymring Angrepet skaper bekymring i så vel Washington som Jerusalem og Kairo. Den egyptiske innenriksministeren innførte kriseberedskap i landet, inndro all ferie fra landets politifolk. Samtidig innkalte Egypts statsminister til krisemøte.

Hundrevis av egyptiske soldater i pansrede kjøretøyer ble sendt til ambassadestrøket. Lørdag morgen var det fortsatt rundt 2.000 demonstranter utenfor ambassaden.

Tahir-plassen De rasende demonstrantene kom fra en demonstrasjon på Tahrir-plassen, som i utgangspunktet var en protest mot Egypts militærråd og de mener er en altfor sen reformprosess. Etter hvert brøt en stor gruppe seg løs og gikk mot den israelske ambassaden.

Der rev demonstranter ned sikkerhetsmuren med hammere og metallstenger mens en stor folkemasse sto og jublet, Etter hvert kom demonstrantene seg inn i selve bygningen, hvorpå dokumenter og israelske flagg ble kastet ut av vinduet. Ifølge vitner fikk aktivistene også tak i sensitive ambassadedokumenter. Det ble hørt skudd i nærheten av ambassaden, og minst to politibiler sto i brann i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det egyptiske innenriksdepartementet ble minst 450 demonstranter såre i konfrontasjoner med politiet. Politiet brukte også tåregass i sammenstøtene.

- Frustrasjon - Denne handlingen viser det sinnet og den frustrasjonen som unge, egyptiske revolusjonære føler overfor Israel, særlig etter de siste israelske angrepene ved den egyptiske grensen som drepte egyptiske soldater, sa den politiske analytikeren Nabil Abdel Fattah til Reuters.

Ved ambassaden jublet demonstrantene og ropte slagord mot Israel.

- Det er flott at egyptere sier de vil gjøre noe og faktisk gjør det. De sa de ville rive muren og det gjorde de, militærrådet må adlyde kravene fra det egyptiske folket, sa filmregissøren Khaled Youssef utenfor ambassaden.

Passive vakter Vitner fortalte tidlig at egyptiske sikkerhetsvakter ikke forsøkte å stoppe den rasende folkemengden. I Washington fulgte USAs president Barack Obama bekymret med på situasjonen. Han minnet egyptiske myndigheter om at de er ansvarlige for ambassadens sikkerhet. Han har også vært i kontakt med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fra israelsk side ble det sendt bønner om hjelp til Washington. Forsvarsminister Ehud Barak henvendte seg direkte til USA og ba om hjelp til å beskytte ambassaden.

DEMONSTRERER: I går angrep egyptiske demonstranter den israelske ambassaden i Kairo, i natt barket politi og demonstrantene sammen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
DEMONSTRERER: I går angrep egyptiske demonstranter den israelske ambassaden i Kairo, i natt barket politi og demonstrantene sammen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer

Militærrådet hadde på forhånd advart demonstrantene mot voldsbruk, men ifølge vitner ble det ikke grepet inn.

- Politiet vil ikke gjøre noe mot demonstrantene, og vil la dem være uskadd slik at de kan fortsette å ødelegge muren, sa en egyptisk sikkerhetskilde til Reuters.

Etter at aktivistene hadde kommet seg til ambassaden, ble det satt fyr på ambassadens israelske flagg for andre gang på en måned.

(NTB)

BRENNER FLAGG: Egyptiske aktivister tente på et israelsk flag da de prøvede å knuse muren som beskytter ambassaden. Foto: SCANPIX/AP Photo/Amr Nabil
BRENNER FLAGG: Egyptiske aktivister tente på et israelsk flag da de prøvede å knuse muren som beskytter ambassaden. Foto: SCANPIX/AP Photo/Amr Nabil Vis mer