Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Israels ambassadør hjemkalt

Anklager om seksuelt upassende oppførsel mot kvinnelige ansatte.

 HJEMKALT: Israels ambassadør til Norge Naim Araidi, Ifølge Stavanger Aftenblad.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HJEMKALT: Israels ambassadør til Norge Naim Araidi, Ifølge Stavanger Aftenblad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, er kalt hjem etter anklager om upassende oppførsel, melder Stavanger Aftenblad.

Ifølge den israelske avisa Yedioth Ahronoth har ansatte ved den israelske ambassaden og ambassadørens residens beskyldt Naim Araidi for seksuelt upassende oppførsel, men ambassadøren avviser beskyldningene.

Avslørt av blogger Yedioth Ahronoth skrev om hjemkallelsen, men uten å nevne navnet på ambassadøren eller landet han var stasjonert i. Men i helga gikk den seattlebaserte jødiske bloggeren Richard Silverstein ut med navnet på sin blogg.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken nå, sier ambassaderåd og nummer to i den israelske ambassaden i Norge, George Deek, til Dagbladet. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Naim Araidi gjennom ambassaden.

Druser og poet Naim Araidi har bakgrunn som poet og litteraturprofessor. Han er druser, og tilhører i så måte en arabisk minoritet som finnes i Libanon, Syria og Israel. Druserne har sin egen religion som springer ut fra islam. ispedd elementer fra hinduisme og gresk filosofi.

- Vi har ikke mulighet til å kommentere denne saken nå, sier Yigal Palmor i det israelske utenriksdepartementet til Dagbladet.

Ifølge NRK har flere av de kvinnelige ansatte ved ambassaden og i hans private hjem i Oslo klaget over ambassadørens upassende oppførsel mot dem.

Sendte etterforskere Videre melder statskanalen at israelske myndigheter for to uker siden sendte to etterforskere til Norge for å undersøke påstandene. Etterforskerne skal ha funnet ut at mistanken mot ambassadøren var så sterk, at han straks ble bedt om å forlate landet, og sin post som ambassadør.

Naim Araidi skal ha dratt tilbake til Israel 14. februar. Etterforskningen mot ham er ennå ikke avsluttet.

Det har vært spekulert i om årsaken til at Naim Araidi ble utnevnt til ambassadør i Oslo skal ha vært at den israelske regjeringen ville bedre Israels omdømme i Norge.

- Ja, det tror jeg så absolutt er riktig. Israelsk UD renner jo ikke over av drusere, så det må jo ha vært en grunn til at han ble satt inn. Jeg er ikke i tvil om det, sier professor ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og for tida Montague Burton-professor ved London School of Economics, Iver B. Neumann til Dagbladet.

- Det siste året før han ble utnevnt var det fokus på økt antisemitisme i Norge. Som druser og egentlig araber, ble Araidi en person som brøt ned stereotyper bare med sitt blotte nærvær, istemmer midtøstenekspert Cecilie Hellestveit ved Universitetet i Oslo.

- Hadde blitt dysset ned Neumann synes det er interessant at dette blir en offentlig sak.

- Hvis dette hadde skjedd for tjue år siden, hadde saken aldri kommet ut. Den hadde blitt dysset ned og hadde aldri nådd mediene. Dette er nok et resultat av at globaliseringen blir mer og mer intens. At en blogger kan starte en slik bevegelse, sier Neumann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!