Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Israels angrep planlagt i mai»

Bush-administrasjonen deltok i planleggingen av et angrep på Libanon allerede før Hizbollah kidnappet to israelske soldater i jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Allerede i mai møttes israelske og amerikanske tjenestemenn for å diskutere militære operasjoner mot Hizbollah, skriver journalisten Seymour Hersh i The New Yorker.

- Juli var bare en foranledning for en større offensiv som har vært planlagt lenge. Israels angrep skulle være en modell for angrepet de virkelig ønsket. De ville virkelig gå etter Iran, sa Hersh i går til CNN.

Talsmenn for Bush-administrasjonen avviser overfor AFP at det skal ha vært et samarbeid med Israel om angrepene på Libanon, men Hersh sier at hans kilder er solide. Han sier også at flere personer i USAs militære ledelse er bekymret for at Bush-administrasjonen skal vil fremstille Israels angrep som vellykket.

- Det hvite hus vil finne en måte å fremstille krigen mellom israelerne og Hizbollah som en seier, og de vil finne en måte å se det som positivt for planleggningen mot Iran, sa Hersh til CNN.

Hersh var den første journalisten som skrev om fangeskandalen i Abu Ghraib, og har tidligere vunnet Pulitzer-prisen for sin journalistikk. Han ble først berømt for avsløringen av My Lai-massakren under Vietnam-krigen.

Ifølge Hersh var president George W. Bush og visepresident Dick Cheney overbevist om at en militær kampanje mot Hizbollah ville bedre Israels sikkerhet og samtidig lette et mulig amerikansk angrep mot Irans atomanlegg. Etter de opplysningene Hersh har, skal israelske tjenestemenn allerede i våres ha vært i Washington for å diskutere planer om angrep mot den libanesiske geriljaorganisasjonen.

- Tidligere i sommer besøkte flere israelske tjenstemenn Washington for å få grønt lys for bombingen og for å finne ut av hvor mye USA ville akseptere, sier en anonym amerikansk tjenestemann til New Yorker.

Både nåværende og tidligere tjenestemenn i Bush-administrasjonen sier til magasinet at de ønsket å redusere Hizbollahs militære styrke, for å minske trusselen for gjengjeldelse mot Israel dersom USA skulle gå til militært angrep på Iran.

VÅPENHVILE: Israelske soldater trakk seg etter våpenhvilen i dag tidlig tilbake til Nord-Israel fra det sørlige Libanon. Foto: SXANPIX/EPA/JIM HOLLANDER
VÅPENHVILE: Israelske soldater trakk seg etter våpenhvilen i dag tidlig tilbake til Nord-Israel fra det sørlige Libanon. Foto: SXANPIX/EPA/JIM HOLLANDER Vis mer

- En fremgangsrik israelsk luftkampanje kunne bedre Israels sikkerhet og også tjene som et forspill til et mulig amerikansk angrep for å ødelegge Irans atomanlegg, sier amerikanske kilder til New Yorker.

Avlyttet terrorsamtaler

Israels avgjørelse om å gå til militære operasjoner mot Hizbollah skal ha kommet etter at den israelske hærens etteretningstjeneste Enhet 8200 avlyttet samtaler mellom Hamas-lederen Khaled Meshal i Damaskus og Hizbollah.

En samtale ble plukket opp i slutten av mai, da Meshal deltok i en konferansesamtale med det politiske og militære lederskapet til Hamas. I samtalen diskuterte Hamas-ledelsen ifølge New Yorkers kilder at de ikke hadde tjent noe på å innstille terroraksjonene, slik de hadde gjort det siste året før valgseieren i januar.

- De tjente ikke noe på det og de mistet støtte i den palestinske befolkningen. Konklusjonen var \'la oss gå tilbake til terror og vri ettergivelser ut av den israelske regjeringen\'.

USA og Israel skal etter samtalen ha besluttet at dersom Hamas-ledelsen gikk tilbake til terror og Nasrallah støttet dem, ville det komme et svar i «full skala». I løpet av de neste ukene startet Hamas å grave ut en tunnel inn i Israel, samtidig som Enhet 8200 fikk etteretningsinformasjon om at Hamas ønsket at Hizbollah «varmet opp» i Nord.

Speilbilde av Iran-angrep

Samtidig hadde militære planleggere i det amerikanske luftforsvaret samtaler med israelske kolleger for å diskutere et mulig angrep mot Iran.

Foto: SXANPIX/EPA/JIM HOLLANDER
Foto: SXANPIX/EPA/JIM HOLLANDER Vis mer

- Alle vet at iranske ingeniører hadde hjulpet Hizbollah med tunneler og underjordiske våpenlagre. Derfor gikk luftforsvaret til israelerne med ny taktikk og sa til dem \'la oss konsentrere oss på bombingen og dele det vi har på Iran og det dere har på Libanon\'.

Diskusjonene skal ifølge New Yorkers kilder ha gått helt opp til forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Planen de utarbeidet skal ha vært et «speilbilde av USAs planer for Iran». Israel mente at ved å bombe Libanons infrastruktur, som veier, drivstofftanker og sivile flyplasser, ville Libanons store sunnimuslimske og kristne befolkning snu seg mot sjiamuslimske Hizbollah.

Andre kilder gjengitt i artikkelen sier at Israels sikkerhet var grunn nok til å angripe Hizbollah, uavhengig av hva Bush-administrasjonen ønsket.

- Vi gjør det vi mener er best for oss og om det også møter amerikanske behov, er det bare en del av forholdet mellom to venner. Hizbollah er væpnet til tennene og trent i avansert geriljakrigføring. Det var bare et spørsmål om tid. Vi måtte gjøre noe med det, sier Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver Shabtai Shavit som ledet Mossad fra 1989 til 1996.

Vil isolere Hizbollah

Iran-ekspert Vali Nasr ved Council on Foreign Relations sier til New Yorker at Iran tror at Washingtons mål er å få en internasjonal styrke som en buffer mellom Syria og Hizbollah, for på den måten isolere den libanesiske geriljaen.

- Hver negativ bevegelse USA gjør mot Hizbollah sees av Iran som en del av en større kampanje mot dem. Og Iran startet forberedelsene på en konfrontasjon ved å sende mer avanserte våpen til Hizbolah, som anti-skip- og anti-tank-raketter. Og nå tester Hizbollah Irans nye våpen, sier Nasr.

Richard Armitage, som var viseutenriksminister i Bush-administrasjonens første periode, sier at det israelske angrepet på Hizbollah kan stå som en advarsel til Det hvite hus mot å angripe Iran.

- Om den sterkeste militærmakten i regionen - den israelske hæren - ikke kan pasifisere et land som Libanon, med fire millioner innbyggere, bør du tenke deg nøye om før du tar den planen til Iran, med strategisk dybde og innbyggertall på 70 millioner. Det eneste bombingen har oppnådd så langt, er å samle befolkningen mot israelerne.

I morges klokken 07.00 norsk tid trådte våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah i kraft. Israel sier landet ikke vil trekke seg ut av Libanon før en internasjonal styrke er på plass.