- Israels forsvar brøt forbud mot klasevåpen

Det israelske forsvaret skal ha gått på tvers av en ordre fra landets forsvarssjef om ikke å bruke klasevåpen i krigen mot Hizbollah-militsen i Libanon. Nå granskes våpenbruken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): Det israelske forsvaret skal ha gått på tvers av en ordre fra landets forsvarssjef om ikke å bruke klasevåpen i krigen mot Hizbollah-militsen i Libanon. Nå granskes våpenbruken.

Ifølge israelsk TV la forsvarssjef Dan Halutz ned forbud mot bruk av klasebomber i tettbygde strøk i Libanon, og det er nå igangsatt etterforskning av hvorfor flere tusen av bombene likevel ble brukt.

Innledende etterforskning har vist at klasevåpen ble brukt i stort omfang av israelske artillerisoldater, melder Channel 1 uten å navngi kilder.

Rammet sivilbefolkningen
Klasevåpen rammet spesielt sivilbefolkningen i konflikten mellom Israel og Hizbollah i Libanon i sommer, og flere tusen ueksploderte sprengladninger er nå blitt et livsfarlig problem for innbyggerne i Sør-Libanon.

Etter at krigføringen var over, har over 20 personer blitt drept og minst 70 såret idet deler av klasebomber har eksplodert. Det er ikke klart om forsvarssjef Halutz har lagt ned et generelt forbud mot bruk av klasevåpen, eller om forbudet kun gjaldt i den 34 dager lange krigføringen i Libanon.

Forsvarer bruk

Israel har forsvart hærens bruk av klasevåpen med at bombene kun blir brukt i henhold til folkeretten. En talsperson for den israelske hæren ville søndag ikke kommentere påstanden om brudd på forbud mot klasevåpen.

Også Hizbollah, som skjøt nesten 4.000 raketter inn i Israel i løpet av krigføringen i sommer, blir av menneskerettighetsgrupper beskyldt for å bruke klasevåpen, men militsen benekter dette

BRØT ORDRE: En belgisk minerydder-soldat gransker et udetonert sprenglegeme fra en israelsk klasebombe utenfor Beit-Yahoun. Foto: Scanpix
BRØT ORDRE: En belgisk minerydder-soldat gransker et udetonert sprenglegeme fra en israelsk klasebombe utenfor Beit-Yahoun. Foto: Scanpix Vis mer

Klasebomber består av en rekke mindre sprengladninger som blir spredt før bomben treffer bakken.

På fredag gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre inn for å sette igang et internasjonalt initiativ mot bruk av klasevåpen.

(©NTB)