Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israels forsvarsminister ber Kerry om unnskyldning

Beskyldte USAs utenriksminister for å ha en «uforståelig besettelse» i arbeidet med Midtøsten-konflikten.

UNNSKYLDNING: USAs utenriksminister John Kerry får unnskyldning fra Israels forsvarsminister. Foto: AFP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix
UNNSKYLDNING: USAs utenriksminister John Kerry får unnskyldning fra Israels forsvarsminister. Foto: AFP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels forsvarsminister ber USAs utenriksminister om unnskyldning for blant annet å ha beskyldt John Kerry for å ha en «uforståelig besettelse» i arbeidet med Midtøsten-konflikten.

Unnskyldningen fra Moshe Yaalon kom etter at Det hvite hus i Washington kunngjorde at USA forventer at Israel tar offentlig avstand fra de omstridte uttalelsene.

I en uttalelse sier Yaloon at han «ikke hadde noen intensjon om å fornærme utenriksministeren, og at han ber om unnskyldning om han ble fornærmet.»

Den sjeldne diplomatiske krisen mellom USA og Israel ble utløst av kommentarer fra den israelske forsvarsministeren Moshe Yaalon som er gjengitt i Israels største avis, Yediot Aharonot.

- Ikke verdt papiret - Den amerikanske planen for sikkerhetstiltak som vi fikk se, var ikke verdt papiret den var skrevet på, skal Yaalon ha sagt i en privat samtale med israelske tjenestemenn, ifølge Yediot Aharonot.

Yaalon skal ha beskyldt Kerry for å være naiv og antydet at han var til plage.

Yaalon skal også ha sagt at Kerry har en «uforståelig besettelse og messias-følelse» i arbeidet med å løse konflikten mellom israelere og palestinere.

- Støtende Kerry har i det siste drevet et intensivt diplomati for å forsøke å få til framgang i fredssamtalene mellom israelere og palestinere.

Det har vist seg å være vanskelig. En fire dager lang tur til området i starten av januar endte med at Kerry måtte reise hjem uten rammeavtalen han hadde håpet på.

- Hvis de er riktig gjengitt, er forsvarsministerens bemerkninger støtende og upassende. Spesielt med tanke på alt USA gjør for å støtte Israels sikkerhetsbehov, sa det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki.

- Netanyahu må ta avstand - Kerry og hans medarbeidere har arbeidet dag og natt for å prøve å fremme en sikker fred for Israel, fordi utenriksministeren har en dyp omtanke for Israels framtid, sa Psaki.

- Å sette spørsmålstegn ved hans motiver og forvrenge forslagene han har lagt fram er ikke noe vi hadde ventet fra forsvarsministeren til en nær alliert, sa hun, og fikk senere på dagen støtte fra president Barack Obamas pressetalsmann Jay Carney.

En talsmann for USAs utenriksdepartement sendte så ballen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Vi forventer at statsministeren ordner opp i dette ved å gi uttrykk for at han er uenig i uttalelsene om Kerry, sier den ikke navngitte kilden til AFP.

- Skal diskutere privat Det var ingen konkret unnskyldning fra Yaalon i en uttalelse som ble offentliggjort av hans kontor tidligere tirsdag.

- USA er vår viktigste venn og alliert. Når det er uenigheter mellom oss, diskuterer vi dem privat, het det i uttalelsen.

- Jeg fortsetter å være ansvarlig og skal fast opprettholde sikkerheten for det israelske folket, sier Yaalon videre.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu nevnte saken.

- Selv når vi er uenige med USA, handler det om den aktuelle saken og ikke om person, sa Netanyahu da nasjonalforsamlingen åpnet sin vintersesjon.

Den siste tiden har det blant annet vært åpen uenighet mellom USA og Israel om politikken overfor Iran, etter at USA har gått med på å gi Iran lettelser i sanksjonene i bytte mot en iransk nedtrapping av atomprogrammet.

Sikkerhetsplan Et av forslagene Kerry har lagt fram, er en sikkerhetsplan for grensen mellom en framtidig palestinsk stat og nabolandet Jordan. Planen innebærer bruk av høyteknologisk utstyr for å gjøre det mulig for Israel å redusere tallet på soldater på bakken.

Yaalon mener imidlertid ideen om å bruke teknologiske løsninger for å erstatte soldater er naiv.

- Hva snakker du om, skal han ha spurt Kerry under et møte.

- Jeg spør deg: Hvordan skal teknologi svare når salafister eller en celle fra Islamsk jihad prøver å gjennomføre et terrorangrep mot israelske mål? Hvem skal ta opp kampen?