KONFLIKT: Samme dag som et rakettangrep fra Gazastripen ble besvart med et flyangrep fra Israel, truer Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, med å knuse dem om de tvinger fram en ny krig. Foto: REUTERS / Yiannis Kourtoglou
KONFLIKT: Samme dag som et rakettangrep fra Gazastripen ble besvart med et flyangrep fra Israel, truer Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, med å knuse dem om de tvinger fram en ny krig. Foto: REUTERS / Yiannis KourtoglouVis mer

Truer med å ødelegge Gaza:

Israels forsvarsminister om Hamas: - Neste gang knuser vi dem sønder og sammen

Men forsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage, tror ikke USA vil tillate det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) For fjerde gang denne måneden ble det i morges registrert et rakettangrep fra Gazastripen mot Israel. Det ble ikke rapportert om noen omkomne. Israel svarte med å slippe bomber over et av Hamas' millitære områder på Gazastripen, sier det israelske militæret, ifølge I24News. Nå truer Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, med å knuse Hamas.

Truer Hamas

Siden Hamas vant det lokale valget som ga dem kontroll over Gazastripen i 2006, har det vært fire blodige konflikter mellom Gaza og Israel, skriver Independent.

Nå har imidlertid den israelske forsvarsministeren fått nok av konfliktene med Hamas, og truer med at neste gang det blir krig mellom landene vil de knuse Hamas' militære styrker på Gazastripen.

- Hvis de tvinger fram en krig mot Israel igjen, så vil det bli deres siste. Jeg ønsker å understreke dette: Det vil bli deres siste konfrontasjon, fordi vi kommer til å knuse dem totalt, sier Lieberman til den palestinske avisen al-Quads ifølge Independent.

Vil markere seg

Forsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage, mener trusselen er reell, men sier samtidig at det ikke er noen overraskelse at utspillet kommer fra Lieberman.

- Han har et stort ønske om å markere seg som minister, og vil markere at man ikke tuller med Israel. Men det virker å være en kraftig trussel, selv til Israel å være, mener Waage.

Selv om forsvarsministeren er klar i sin tale, så tror ikke Waage at Israel vil få tillatelse fra USA.

- USA har veldig mange andre problemer i Midtøsten, som Irak, Syria og IS. Det betyr at hvis Israel eskalerer konflikten med palestinerne, vil IS bruke dette ytterligere for å legitimere sine angrep og terroraksjoner i Europa, forteller hun.

- Ønsker å finne en løsning

Siden 2007 har Israel blokkert skip fra internasjonale farvann til Gaza, som en straff for tidligere rakettangrep og at befolkningen valgte Hamas som det lokale styret. Waage mener at blokaden er grunnen til at det fortsatt skytes raketter fra Gazastripen.

- Israel har vunnet konflikten, og palestinerne har tapt. Men Hamas vil gjerne komme til dagsorden og finne en løsning for de 1,8 millionene som er innesperret på Gazastripen. Men de oppnår nok ikke noe med å skyte raketter, sier hun.