Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israels forsvarssjef kan bli sparket

Solgte aksjene sine like før krigsstart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Israels statsminister, Ehud Olmert, og resten av landets politiske og militære elite møttes for å diskutere en mulig krigsstart, dro Israels hærsjef Dan Halutz til banken for å selge aksjer, skriver den israelske avisa Maariv mandag, melder Haaretz. Nå sier flere seniorkilder i det israelske militæret at landets hærsjef kommer til å miste jobben, skriver Haaretz tirsdag kveld.

Bekrefter salget

Like etter at våpenhvilen er et faktum, er det klart for oppvask i Israel. Halutz solgte aksjene sine bare få timer etter at det ble klart at to soldater ble kidnappet i Israel den 12. juli i år. Ifølge Maariv, solgte hærsjefen aksjer for 120.000 israelske shekel (NIS) (ca. 180 000 kr, red. anm.) få timer etter kidnappingen. Hærsjef Halutz bekrefter overfor avisa at han solgte aksjene, men nekter for at salget hadde noe å gjøre med muligheten for en snarlig krig i Libanon.

- Det var mine aksjer, som jeg nylig hadde tapt 25.000 på. Det er sant at jeg solgte dem den 12. juli 2006, men det er umulig å koble dette til krigen. På den tida forventet eller tenkte jeg at det ikke ville bli noen krig, sa hærsjefen til Maariv mandag.

Press mot sjefen

Ingen representanter for regjeringen har uttalt seg om saken hittil, men en rekke representanter for opposisjonen har bedt Dan Halutz om å gå av som Israels hærsjef, skriver Haaretz.

En talsmann for den israelske hæren sier at Halutz har en bankkonto på samme måte som alle andre israelske borgere, og at ham har rett til å utføre pengetransaksjoner fra tid til annen.

Det er ikke bare hærsjefens stilling som står i fare i Israel etter den månedslange krigen i Libanon. Kritikken mot krigen og de israelske lederne høyner seg fra time til time. Det er særlig Dan Halutz og statsminister Ehud Olmert som utsettes for kritikk, en dag etter at våpenhvilen kom i stand.

<B>BRIEFER PRESSEN:</B> Den israelske hærsjefen Dan Halutz på pressekonferanse for drøye to uker siden. Nå risikerer han å miste jobben på grunn av aksjesalg like før krigen mellom Israel og Hizbollah startet i forrige måned.