Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israels hær ute av Jeriko

Israelske okkupasjonsstyrker trakk seg ut av byen Jeriko i den første fasen av en planlagt tilbaketrekking fra fem palestinske byer på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

rPalestinsk politi fikk overta ansvaret for ro og orden i den søvnige byen ved Dødehavet, men den israelske hæren beholdt en kontrollpost ved hovedinnfartsveien sør for byen.

Det er ventet at det vil ta fire uker før den palestinske ordensmakten har full kontroll over hele Jeriko-området. Torsdag skal israelerne starte en tilsvarende tilbaketrekking fra byen Tulkarem, og deretter følger Ramallah, Betlehem og Qaliqilya.

Avtalen om å gi palestinerne tilbake kontrollen over disse byene på Vestbredden kom i stand allerede under det israelsk-palestinske toppmøtet i Egypt 8. februar.

Andre gang

Den israelske hæren trakk seg ut av Jeriko og de andre byene på Vestbredden også etter at Osloavtalen ble undertegnet i 1993, men rykket senere inn igjen og okkuperte hele området.

Den nye avtalen innebærer at det palestinske politiet får ansvaret for sikkerhetssituasjonen i Jeriko-området, og Israel har satt som vilkår at politiet også skal holde væpnede palestinske grupper i sjakk.

Til gjengjeld skal Israel gjøre det lettere for palestinerne å reise mellom Jeriko og andre byer på Vestbredden, blant annet Ramallah like nord for Jerusalem, der den palestinske selvstyremakten har sine hovedkontorer.

Den israelske hæren skal bli stående i hele Jordan-dalen langs grensen mot Jordan, og dermed vil hele den nordlige delen av Vestbredden være omringet av den israelske hæren.

Palestinsk strategimøte

Mens de 20.000 innbyggerne i Jeriko fikk tilbake byen sin for annen gang på under 10 år, fortsatte palestinske ledere en dragkamp i Kairo om hvilke betingelser de skal stille for å stanse alle aksjoner mot Israel.

Det er president Mahmoud Abbas som har invitert alle de palestinske partiene og organisasjonene til Kairo for å hamre ut en felles palestinsk strategi overfor den jødiske staten.

I dag ble det klart at gruppene, til tross for en uformell våpenhvile, har ulike syn på hvilke krav de skal stille som vilkår for en mer formell og permanent våpenhvile.

Islamsk hellig krig krever at Israel skal trekke seg helt ut av de okkuperte områdene, stanse alle militære operasjoner, løslate alle palestinske fanger og stanse byggingen av muren gjennom Vestbredden før de går med på en våpenhvile.

Abbas har forsøkt å overbevise de mer ytterliggående gruppene om at våpenhvilen gir palestinerne både politiske og økonomiske fordeler og at de er bedre tjent med en mer pragmatisk og gradvis tilnærming. (©NTB)

(NTB)

PAKKER SAMMEN: Israelske soldater gjør seg klare til å forlate en sjekkpost i Jeriko på Vestbredden. Det er andre gang på under 10 år at de 20 000 innbyggerne i Jeriko får tilbake byen sin fra Israel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!