- Israels handlinger kan utgjøre krigsforbrytelser

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs menneskerettighetsråd holder i dag et ekstraordinært møte i Genève om militæroffensiven i Gaza.

- Kulturen med straffefrihet for påståtte brudd på folkeretten fører til flere brudd og ofrene fra tidligere forbrytelser blir ofre igjen, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Navy Pillay i dagens møte.

- Må etterforskes Pillay sier Israels aksjon i Gaza går imot deres påstander om at alle mulige forhåndsregler tas for å beskytte sivilbefolkningen, og at det er høy sannsynlighet for at handlingene i Gaza kan utgjøre krigsforbrytelser.

Hun trakk blant annet fram angrepet hvor fire gutter mellom ni og elleve år ble drept mens de spilte fotball på stranda, et luftangrep 13. juli mot et senter for funksjonshemmede i Beit Lahia, ødeleggelsen av sivile hjem under det massive angrepet på Shujaiya søndag og mandagens angrep på al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah.

- Krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er to av de mest alvorlige forbrytelsene i verden, og troverdige påstander om brudd på disse forbrytelsene må bli etterforsket. Det har de ikke blitt så langt, sier høykommissær Navy Pillay i dagens møte.

Israel startet forrige torsdag en intensiv bakkeoffensiv på Gaza som så langt har kostet over 600 mennesker livet. Mange av dem er sivile. Nesten 500 private hjem er ødelagt av de israelske luftangrepene, og 100.000 mennesker har søkt tilflukt i skolene til FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

I sitt innlegg på det ekstraordinære møtet, anklaget Israel Hamas for krigsforbrytelser.

Egypt ba om møtet på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid.

USA med i forhandlinger USAs utenriksminister John Kerry ankom i dag Egypt for å delta i fredsforhandlingene mellom Hamas og Israel. Det er Egypt som leder forhandlingene, men ingen av de foreslåtte våpenhvilene har så langt blitt holdt.

- KAN UTGJØRE KRIGSFORBRYTELSER:  Jenta til venstre ble skadd i angrepene på Shejaiya-nabolaget øst i Gaza søndag. FNs høykommissær for menneskrettigheter trakk angrepet på nabolaget som én av flere mulige krigsforbrytelser begått av Israel. Hun pekte spesielt på det høye antallet drepte barn så langt i konflikten. Øverst til høyre er en begravelse i Khan Yunis, hvor seks gutter ble begravd, mens familiemedlemmer nederst til høre sørger over tapet av Sarah Omar el-Eid (4) i Gaza by. Foto: Thomas Coex og Lefteris Pitarakis / NTB Scanpix
- KAN UTGJØRE KRIGSFORBRYTELSER: Jenta til venstre ble skadd i angrepene på Shejaiya-nabolaget øst i Gaza søndag. FNs høykommissær for menneskrettigheter trakk angrepet på nabolaget som én av flere mulige krigsforbrytelser begått av Israel. Hun pekte spesielt på det høye antallet drepte barn så langt i konflikten. Øverst til høyre er en begravelse i Khan Yunis, hvor seks gutter ble begravd, mens familiemedlemmer nederst til høre sørger over tapet av Sarah Omar el-Eid (4) i Gaza by. Foto: Thomas Coex og Lefteris Pitarakis / NTB Scanpix Vis mer

Søndag ble en to timer lang humanitær våpenhvile, for at hjelpearbeidere skulle kunne hente ut døde og sårede av et bombet nabolag i Gaza by, brutt etter rundt 30 minutter.

Utenriksminister Børge Brende, som også bistår i forhandlingene, sa mandag at partene står veldig langt fra hverandre.

Siste i dekningen av Gaza:
På innsiden av Gazas smuglertunneler.

Israelsk propaganda får britene til å se rødt.

Græsvik i TV2 mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom.