Israels nye apartheid- system

Onsdag kommer israelske tjenestemenn til Oslo for å be Norge og andre giverland om å betale regningen for et nytt veisystem på Vestbredden. Eksperter sier det vil skape et nytt apartheidsystem i Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Israelerne sier at det trengs nye veier til palestinerne av humanitære årsaker. Det er ikke det det dreier seg om. Det som skjer er en sementering av dagens fysiske struktur i de okkuperte områdene og en konsolidering og videreutbygging av den israelske okkupasjonen. Dette er en målrettet og systematisk jobbing fra israelernes side som har pågått siden 60-tallet, sier byplanleggeren Knut Felberg i Norconsult. Siden 1995 har han og arkitekten Øystein Grønning i Dark Arkitektur arbeidet for det palestinske planleggingsdepartementet i et prosjekt finansiert av norske myndigheter.

Separate veinett

Israels mål er å bygge to separate veisystemer på Vestbredden - ett for de jødiske bosetterne og ett for palestinerne.

De palestinske veiene skal forbinde det lappeteppet av områder under palestinsk kontroll med hverandre. Ifølge planen skal det bygges 16 tunneler eller bruer og 500 kilometer ny vei slik at det palestinske veisystemet skilles fullstendig fra nettet som bosetterne bruker.

-  Målet for utbyggingen er å skape en permanent løsning der de palestinske områdene forblir isolert slik som nå. Det vil fullstendig umuliggjøre en levedyktig og bærekraftig palestinsk stat, sier Felberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer