Israels nye Golda Meir

Eller er Tzipi Livni en Obama?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag morgen kunne Israels utenriksminister, Tzipi Livni, gå på talerstolen for å holde seierstale.

Det skjedde etter en dramatisk natt der hun med knappest mulig margin vant mot tidligere forsvarsminister Shaul Mofaz.

Med Livni som leder for regjeringspartiet Kadima, kan Israel få sin første kvinnelige statsminister siden Golda Meir i 1974.

Obama-stil

På telefon til partiets hovedkvarter takket Livni alle de som hadde støttet henne.

- Dere kjempet som løver...dere gjorde en fantastisk jobb, og jeg vil gjerne få gjennomført alt dere har kjempet for, sa Livni, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Den 50 år gamle tidligere Mossad-agenten blir ofte framstilt som den nye Golda Meir, omtalt som «jernkvinnen» i israelsk politikk.

Men det var en valgkamp i reneste Obama-stil med budskap om forandring, som brakte Livni til nattens seier, skriver den britiske avisa The Times.

Israels nye Golda Meir

Motstanderen Shaul Mofaz signaliserte at han var langt mindre villig til å inngå kompromissene som tilhengerne av en fredsavtale med palestinerne ønsker.

Leder fredssamtalene

Å få på plass en fredsavtale med palestinerne er kanskje den største politiske utfordringen Livni står foran. Det er hun som er Israels hovedforhandlinger i samtalene.

Hamas\' statsminister i Gaza, Ismail Haniyeh, virket i går likegyldig til valget av Livni som ny Kadima-leer.

- Alle israelske ledere er enige i sine fiendtlige innstillinger mot vårt folk og i det å nekte oss våre rettigheter, sa Haniyeh.

Arver vaklende koalisjon

I tillegg til fredssamtalene, arver Livni en skjør koalisjon etter Ehud Olmert, som risikerer fengselsstraff for korrupsjon.

Koalisjonen kan gå i oppløsning dersom de ultraortodokse partnerne går inn for å blokkere Livnis forsøk på å dele Jerusalem med palestinerne.

Det kan bane veien for nyvalg. Livni hevder hun har vinnersjanser der, på tross av at meningsmålingene peker i favør av den mer høyreorienterte eks-statsministeren Benjamin Netanyahu, leder av Likud-partiet.