Israels nye opposisjonsleder ønsker dialog

Den nye lederen av det israelske arbeiderpartiet, Amram Mitzna, sa lørdag at varig fred bare kan oppnås gjennom dialog med palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten dialog fins det ingen måte å oppnå virkelig stabilitet og sikkerhet i Midtøsten, sa han til israelsk radio. Han understreket at han først og fremst er opptatt av israelsk sikkerhet.

Den 57 år gamle tidligere generalen sa han ville beordre øyeblikkelig tilbaketrekking fra Gazastripen om han skulle vinne valget i januar. Tidligere har han sagt at han vil fjerne de jødiske bosettingene i Gaza.

Han gjorde seg også til talsmann for et fullstendig skille mellom Israel og palestinerne på Vestbredden gjennom bygging av et gjerde. Et slikt gjerde er allerede under bygging.

Mitzna blir motkandidaten til Likuds Ariel Sharon ved valget 28. januar. Han opplyste at han møter Sharon søndag for første gang siden han ble valgt til arbeiderpartiets kandidat 19. november.

Palestinernes leder Yasser Arafat har tidligere ønsket Mitznas kandidatur velkommen, og sagt at han er rede til å samarbeide med ham om å få fredsprosessen i gang igjen.

Mitzna har imidlertid tidligere beskyldt Arafat for å stå for palestinsk terrorisme. Han sier likevel at han vil forhandle med ham om det er det som trengs for å oppnå fred.

Meningsmålingene viser at Mitzna har minimale sjanser til å slå Sharon, som ventes å vinne en overveldende seier.