<strong>NY PR-STRATEGI:</strong> Kort tid etter terrorangrepet publiserte Israel bilder fra synagogen der fire mennesker ble drept i et terrorangrep. Foto: Baz Ratner / Reuters, Kobi Gideon for israelske myndigheter
NY PR-STRATEGI: Kort tid etter terrorangrepet publiserte Israel bilder fra synagogen der fire mennesker ble drept i et terrorangrep. Foto: Baz Ratner / Reuters, Kobi Gideon for israelske myndigheter Vis mer

Israels nye PR-strategi får kritikk

Israel sendte ut svært blodige bilder kort tid etter terroraksjon i synagoge i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter terrorangrepet i Jerusalem i går morges, dukket det opp en e-post med seks svært sterke bilder fra synagogen i mailboksene til israelske medieorganisasjoner. Fire av bildene var svært blodige, og viste bønnebånd og bønnebøker liggende i blodpøler.

To av bildene var spesielt grusomme, hvor to av de drepte jødene lå i store mengder av blod.

Bildene kom fra det offisielle organet Goverment Press Office. Deres fotograf, Kobi Gideon, var sendt til åstedet og fikk eksklusiv tilgang. Avgjørelsen om å distribuere de sterke bildene var gjort på toppnivå: På statsministerens kontor, melder den israelske avisa Ha'aretz   

- Vil skape mer raseri - Det var en eksepsjonell hendelse, så vi måtte også bruke eksepsjonelle midler, melder hovedkvarterets folk i dag.

«Til tross for begrunnelsene, er det svært tvilsomt om slik pornografisk offentlig diplomati vil skaffe Israel flere støttespillere i utlandet. Det er mer trolig at de vil få den israelske offentligheten til å bli enda mer rasende mot palestinerne, og øke fiendtligheten mot arabere, i tillegg til å tjene som våpen for de som krever hevn», skriver den israelske journalisten Barak Ravid.

- Tendensiøst og falskt Utdelingen av bildene fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor reflekterer radikaliseringen som nå skjer i Israel. Myndighetenes talsmann gikk unormalt sterkt ut da han fordømte angrepet. I mer normale tider ville talspersonene ha bedt om at alle nå må opptre med avholdenhet.

Men det som fikk israelske talsmenn til å rase i går, var at en rekke internasjonale medier skrev at det var seks personer som ble drept i terrorangrepet. To av disse var de palestinske gjerningsmennene, som ble skutt av israelsk politi.

Dette fikk talsmannen for utenriksdepartementet, Emmanuel Nahshon, til å gå hardt ut mot dekningen i internasjonale medier:

- Fra vårt perspektiv blir tendensiøse og falske rapporter laget for å forvrenge virkeligheten og for å sverte staten Israel, som i praksis fører til at de, ikke alltid med vilje, støtter terror, skrev Nahshon.

Ifølge Ha'aretz-journalisten Ravid, pleier karrierediplomaten Nahshon å uttale seg i rolige ordelag.

<strong>BLODIGE BILDER:</strong>  Israel sender nå ut andre og langt blodigere bilder fra terrorangrep enn tidligere. Målet er å få internasjonal støtte. Foto: Kobi Gideon/Ap/Scanpix
BLODIGE BILDER: Israel sender nå ut andre og langt blodigere bilder fra terrorangrep enn tidligere. Målet er å få internasjonal støtte. Foto: Kobi Gideon/Ap/Scanpix Vis mer

- Slike uttalelser kan være på plass for regjeringstalspersoner i andre land i regionen vår, men de passer ikke for et utenriksdepartement i et demokratisk land, skriver Ravid.

- Bør be om unnskyldning Han mener at talspersonen og regjeringens pr-apparat burde gå i seg selv, og se om de gjør jobben sin på en ordentlig måte.

- CNN kom med en beklagelse i går: Det vil ikke skade om vi hører samme uttalelser fra UD-talsmannen, skriver Ravid, med klar henvisning til Nahshons krasse utbrudd mot internasjonale medier.

Dagbladet snakket også med Nahshon på telefon i går. Da raste han mot norske myndigheter, som Israel er «dypt skuffet over», siden Norge ber Israel om å la legen og aktivisten Mads Gilbert om å få reise til Gaza.

- Norske myndigheter behandler nesten doktor Gilbert som en martyr, noe han ikke er. Derfor kommer vi med denne klare meldingen til skandinavisk presse, sa han til Dagbladet i går.

<strong>SPENT STEMNING:</strong>  En maskert palestiner kaster en tåregassgranat tilbake mot de israelske soldatene som akkurat har sendt dem mot de steinkastede palestinere utenfor Ofer-fengselet, nær Ramallah. Gårsdagens angrep i en synagoge i Jerusalem har gjort stemningen i det både Israel og palestinerne vil ha til sin hovedstad enda mer spent. Foto: Abbas Momani/Afp/Scanpix
SPENT STEMNING: En maskert palestiner kaster en tåregassgranat tilbake mot de israelske soldatene som akkurat har sendt dem mot de steinkastede palestinere utenfor Ofer-fengselet, nær Ramallah. Gårsdagens angrep i en synagoge i Jerusalem har gjort stemningen i det både Israel og palestinerne vil ha til sin hovedstad enda mer spent. Foto: Abbas Momani/Afp/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer