Israels ødeleggelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I morgen samles giverlandsgruppa for det palestinske området i Oslo. Oppbyggingen av en palestinsk selvstyremyndighet og infrastruktur på Vestbredden og i Gaza skulle støtte opp om fredsprosessen mellom palestinere og israelere. Førti milliarder kroner har det kostet det internasjonale giversamfunnet, hvorav to milliarder har kommet fra Norge. Nå ligger fredsprosessen død og det palestinske byggverket i ruiner etter Israels framferd de siste månedene. Regningen fra Sharon ligger på givergruppas bord. Og regningen har Verdensbanken beregnet til å være på svimlende 67 milliarder kroner.
  • SVs Kristin Halvorsen vil kreve krigserstatning fra Israel for ødeleggelsene den israelske hæren står bak. Det er det nok helt usannsynlig at Israel går med på, men Halvorsen har et viktig poeng: Det internasjonale samfunnet kan ikke investere nye milliarder til palestinsk infrastruktur uten at Israel tar noe ansvar for egne ødeleggelser. Spesielt i en situasjon der Israel forbeholder seg retten til å fortsette ødeleggelsene.
  • Da giverlandsgruppa startet opp under norsk ledelse i 1994, var det en fredsprosess å støtte opp om. Den er i dag sprengt bort. Men det internasjonale samfunnet har et moralsk ansvar overfor den palestinske befolkningen. Det er ikke lenger politiske poeng å høste på en høyprofilert fredsprosess, men nøden blant vanlige palestinere har aldri vært større. Derfor kan ikke palestinerne nå lates i stikken.
  • Ifølge folkeretten har en okkuperende makt et klart ansvar for befolkningen som okkuperes. Giverlandsgruppa, med USA og EU som medlemmer, må gjøre det klart at dette ansvaret også gjelder Israel. Det kan ikke etableres en automatikk der regningen for overdreven israelsk maktbruk og ødeleggelse betales av palestinerne og det internasjonale samfunnet.