Israels sjansespill

Egypt er det eneste arabiske landet med en fast ambassadør i Israel. President Hosni Mubarak har vært en dempende megler i konflikten i Midt Østen, plassert midt mellom Israel og mer ekstremistiske arabiske land. I denne posisjonen har Mubarak vært Yasser Arafats fremste og viktigste allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel tok en stor sjanse på å ødelegge denne balansen da kamphelikoptere og krigsskip bombarderte det tett befolkede Gaza-området som gjengjeldelse for bombeaksjonen mot en israelsk skolebuss der to ble drept og ni såret.

Markering

Yasser Arafat har tatt avstand fra bombeaksjonen. Det er usikkert hvem som er ansvarlig for den. Men hurtigheten og omfanget av gjengjeldelsen rettet direkte mot Aarafats administrasjon, tvang Egypt til en politisk markering, og Mubarak kalte hjem sin ambassadør.

Dette hendelsesforløpet betyr at situasjonen både på bakken og i det internasjonale diplomatiet i Midt Østen, forverres nærmest time for time.

Forverringen finner sted uten at det samtidig foregår en diplomatisk prosess som kan stanse den. Etter det mislykte meklingsforsøket til FNs generalsekretær Kofi Annan for noen uker siden, ble det nedsatt en komite som skal granske årsakene til den siste opptrappingen av konflikten mellom Israel og palestinerne. Opptrappingen ble utløst av det kalkulert provoserende besøket til statsråd Ariel Sharon på Tempelhøyden i Jerusalem for to måneder siden. FN-komiteen har også mandat til å komme med forslag til tiltak som skal hindre gjentakelse av de siste ukenes hendelser. Alle forsøk på å forhandle fram en effektiv våpenhvile, har mislyktes. Sammenstøtene mellom soldater og demonstranter er bare blitt mer omfattende og voldsomme.

Men det er høyst usikkert når FN-komiteen kan levere en analyse av hendelsesforløpet, og foreslå tiltak.

Norges utenriksminister Thorbjørn Jagland er ett av fem medlemmer i komiteen som ledes av den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell. Mitchell har vist seg som en dyktig og utholdende diplomat.

Langfredagsavtalen om Nord Irland var et resultat av hans utrettelige innsats og store diplomatiske evner gjennom flere år. Men Midt Østen er enda vanskeligere og mer komplisert enn selv den irske konflikten.

Alternativene

Mitchells komite holder sitt første møte i New York på søndag. Det skjer samtidig som FNs generalsekretær Kofi Annan undersøker mulighetene for å etablere en form for buffer mellom de stridende partene. Israel har blankt avvist tradisjonelle fredsbevarende styrker fra FN. Men det finnes alternativer. Ett av dem er Hebron-modellen der den norske politimester Arnstein Øverkil klarte å få partene til å samarbeide om felles politipatruljer og til å godta en kommandostruktur med internasjonale overordnede.

Denne modellen krever samtykke og samarbeid av alle parter. Sjansene til å lykkes med noe liknende i større omfang på Vestbredden og i Gaza, virker små akkurat nå. Den israelske hæren har trappet opp sine aksjoner mot palestinske demonstranter, som på sin side har fått væpnet beskyttelse av palestinske politisoldater.

Det ser ut til at konflikten som nå er på nivå med det ekspertene kaller en «lavintensiv krig», kommer til å fortsette, og kanskje trappes enda mer opp før en løsning kan tvinge seg fram.

ALLIERTE: Yasser Arafat og Hosni Mubarak har nok hatt mange samtaler om Israel de siste dagene.