Israels venner

Hvem er Israels virkelige venner i debatten om en økende norsk antisemittisme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom den kristenkonservative avisa Norge IDAG med sin tredje debattbok «Svar 3 – Jubileumsbok for Israel». Assisterende redaktør Bjarte Ystebø har denne gangen hentet inn bidrag fra politikere som Siv Jensen, Dagfinn Høybråten og Jo Benkow. Det burde ikke komme som noe sjokk at lederne i Frp og KrF blander seg inn i koret av tungt kristne skribenter og politikere som Finn Jarle Sæle og Anita Apelthun Sæle. Både Høybråten og Jensen talte til støtte for Israel på Bildøy Bibelskole sommeren 2007. Nå øyner de kanskje en mulig politisk gevinst i debatten om norsk antisemittisme. Den er nyttig som skyts mot den sittende regjeringa. Ystebø sa det rett ut: Den sittende regjeringa må gå.

Derfor var det kanskje ikke så rart at Siv Jensen både var stolt og glad for å gi sitt bidrag. Som motstrømsparti vil Jensen stå rakrygget og oppreist for å forsvare Israels rett til å leve, som hun sa. Og samtaler med Hamas kommer ikke på tale hvis Jensen får politisk makt. «Vi forhandler ikke med terrorister», var svaret som åpenbart gledet Ystebø. Han mener at regjeringens godkjenning av den palestinske organisasjonen Hamas etter det palestinske valget i 2006 var et bunn-nivå i norsk utenrikspolitikk. Selv håper han at en ny statsminister heter Siv eller Dagfinn etter stortingsvalget neste år.

Spørsmålet er om det er slike venner Israel trenger. Eller om Israel får flere venner når pastor Sten Sørensen i Lyngdal menighet skriver at det er Gud som har regien i Midtøsten. Det gir lite rom for debatt når bibelsitater er eneste svar på israelske handlinger i Midtøsten. Forfatteren og skribenten Herman Willis har ikke blandet seg i det religiøse og politiske koret, men kommer med sin egen bok om Israels triumf og tragedie. Mannen som nærmest har provokasjon som profesjon har lenge forsvart israelsk politikk i Midtøsten. Og alle innspill som kan nyansere kritikken av hva som er israelsk politikk og hva som er antisemittiske holdninger burde ønskes velkommen. Men enhver kritikk av statens Israels oppførsel overfor palestinerne må ikke stemples som antisemittisme. Det har foregått en folkerettsstridig og inhuman okkupasjon av Vestbredden og Gaza i 40 år. Og det kan verken Gud eller Willis bortforklare.

Den beste vennen til Israel satt lengst til venstre på gårsdagens boklansering. Tidligere Høyre- leder og stortingspresident Jo Benkow tror ikke at det nytter å bare snakke med sine venner. Derfor ville han slett ikke avvise en mulig dialog med Hamas i framtida. En forstandig samtale, som han kalte det. «Dersom man ikke tror på mirakler, er man ingen realist», sa den pensjonerte politikeren som er norsk jøde. Etnisk, ikke religiøst, slo han fast. Og skulle det bringes inn en gud i debatten foretrakk han en som drev litt stort og ikke i detalj.