BLIR IRETTESATT: Israels visestatsminister Moshe Yaalon (t.v.) kan vente seg refs fra sjef Benjamin Netanyahu etter sine uttalelser om landets fredsbevegelse. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/SCANPIX
BLIR IRETTESATT: Israels visestatsminister Moshe Yaalon (t.v.) kan vente seg refs fra sjef Benjamin Netanyahu etter sine uttalelser om landets fredsbevegelse. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/SCANPIXVis mer

Israels visestatsminister kalte fredsbevegelsen «virus»

Statsminister Netanyahu må avbryte ferien for å brannslokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu må avbryte ferien, etter at en av hans nærmeste medarbeidere har omtalt fredsbevegelsen i landet som «et virus».

Uttalelsen kom fra visestatsminister Moshe Yaalon under et møte i Netanyahus Likud-parti, der han tok et voldsomt oppgjør med hjemlige motstandere av bosetningene i de okkuperte områdene.

Yaalon, som også har en fortid som forsvarssjef i Israel, lot særlig sin vrede gå ut over fredsorganisasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge lenge har kartlagt byggeaktiviteten i bosetningene.

- Viruset Peace Now

- Nok en gang står vi overfor dette viruset, som er Peace Now, sa Yaalon, som er en ivrig tilhenger av at Israel skal bosette de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

De israelske bosetningene på Vestbredden er brudd på Genevekonvensjonen, fordømmes av hele verden, og regnes i dag som det største hinderet for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

- Jøder må for evig og alltid få lov til å bo i alle deler av Israel, også på Vestbredden, fastholder Yaalon.

- Uakseptabelt

Peace Now reagerer sterkt på utfallet fra visestatsministeren og mener at den er ledd i en svertekampanje fra regjeringens side.

- Denne uttalelsen er farlig og uakseptabel, og den er ledd i en kampanje fra regjeringens side for å forsøke å delegitimere venstreorienterte israelere, sier en av fredsbevegelsens ledere, Yariv Oppenheimer.

Inn på teppet

Benjamin Netanyahu ble raskt avkrevd en kommentar, og i en kunngjøring fra statsministerens kontor heter det at han vil avbryte ferien og kalle partikollegaen inn på teppet.

- Netanyahu vil innkalle Yaalon til et privat møte, heter det i kunngjøringen.

Peace Now stilte denne uka spørsmål ved meldingene om at Netanyahu har gitt etter for press fra USA og i all stillhet bremset byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

President Barack Obama kommenterte nyheten og sa tirsdag at Israel nå beveger seg i riktig retning.

Ingen byggestans

Peace Now konstaterer at det bygges som aldri før i bosetningene, og anklager Netanyahu for å føre omverdenen bak lyset.

- Over 1000 boenheter er nå under bygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette betyr at det slett ikke er innført noen byggestopp. Enhver som besøker bosetningene, kan se store og små byggeprosjekter der det nå bygges for fullt, het det i en uttalelse fra Peace Now.

(NTB)