Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israels visestatsminister kalte fredsbevegelsen «virus»

Statsminister Netanyahu må avbryte ferien for å brannslokke.

BLIR IRETTESATT: Israels visestatsminister Moshe Yaalon (t.v.) kan vente seg refs fra sjef Benjamin Netanyahu etter sine uttalelser om landets fredsbevegelse. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/SCANPIX
BLIR IRETTESATT: Israels visestatsminister Moshe Yaalon (t.v.) kan vente seg refs fra sjef Benjamin Netanyahu etter sine uttalelser om landets fredsbevegelse. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu må avbryte ferien, etter at en av hans nærmeste medarbeidere har omtalt fredsbevegelsen i landet som «et virus».

Uttalelsen kom fra visestatsminister Moshe Yaalon under et møte i Netanyahus Likud-parti, der han tok et voldsomt oppgjør med hjemlige motstandere av bosetningene i de okkuperte områdene.

Yaalon, som også har en fortid som forsvarssjef i Israel, lot særlig sin vrede gå ut over fredsorganisasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge lenge har kartlagt byggeaktiviteten i bosetningene.

- Viruset Peace Now

- Nok en gang står vi overfor dette viruset, som er Peace Now, sa Yaalon, som er en ivrig tilhenger av at Israel skal bosette de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

De israelske bosetningene på Vestbredden er brudd på Genevekonvensjonen, fordømmes av hele verden, og regnes i dag som det største hinderet for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

- Jøder må for evig og alltid få lov til å bo i alle deler av Israel, også på Vestbredden, fastholder Yaalon.

- Uakseptabelt

Peace Now reagerer sterkt på utfallet fra visestatsministeren og mener at den er ledd i en svertekampanje fra regjeringens side.

- Denne uttalelsen er farlig og uakseptabel, og den er ledd i en kampanje fra regjeringens side for å forsøke å delegitimere venstreorienterte israelere, sier en av fredsbevegelsens ledere, Yariv Oppenheimer.

Inn på teppet

Benjamin Netanyahu ble raskt avkrevd en kommentar, og i en kunngjøring fra statsministerens kontor heter det at han vil avbryte ferien og kalle partikollegaen inn på teppet.

- Netanyahu vil innkalle Yaalon til et privat møte, heter det i kunngjøringen.

Peace Now stilte denne uka spørsmål ved meldingene om at Netanyahu har gitt etter for press fra USA og i all stillhet bremset byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

President Barack Obama kommenterte nyheten og sa tirsdag at Israel nå beveger seg i riktig retning.

Ingen byggestans

Peace Now konstaterer at det bygges som aldri før i bosetningene, og anklager Netanyahu for å føre omverdenen bak lyset.

- Over 1000 boenheter er nå under bygging i bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Dette betyr at det slett ikke er innført noen byggestopp. Enhver som besøker bosetningene, kan se store og små byggeprosjekter der det nå bygges for fullt, het det i en uttalelse fra Peace Now.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling