TOKT OVER GAZA: Israelske flystyrker avbildes som oftesst over Gazastripen, som her, da et fly slipper bluss over Gaza 9. januar i år. Men nå skal også israelske fly ha nådd mål i Sudan, ifølge CBS og israelske medier. Foto: Afp/Scanpix
TOKT OVER GAZA: Israelske flystyrker avbildes som oftesst over Gazastripen, som her, da et fly slipper bluss over Gaza 9. januar i år. Men nå skal også israelske fly ha nådd mål i Sudan, ifølge CBS og israelske medier. Foto: Afp/ScanpixVis mer

Israelsk angrep i Sudan

Skulle stoppe våpensmugling til Hamas, melder CBS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelske flystyrker (IAF) utførte et angrep i Sudan i januar. En konvoi med lastebiler var bombemålet, fordi de skal ha vært lastet med våpen som var tenkt smuglet til Hamas i Gaza, melder israelske Haaretz og Ynet i dag.

De israelske nettstedene siterer amerikanske CBS, som er de som har avslørt det angivelige angrepet.

Ifølge CBS-rapporten, ble 17 lastebiler angrepet - og 39 mennesker mistet livet. Flere sivile som var i området ble skadd.

Verken avkrefter eller bekrefter
Offisielle israelsek kilder nekter å bekrefte - eller avkrefte - rapporten om Israels innvolvering i flyangrepet i Suden. Men den sudanesiske ministeren for veier, Mabrouk Mubarak Saleem, ble sitert i den Paris-baserte Sudan Tribune Web, hvor han sa at en «mektig makt bombet små lastebiler som var lastet med våpen, og alle brant», skriver Haaretz.

Angrepet «drepte sudanesere, eritreere og etiopere, og skadde andre,» fortsatte Saleem.

CBS' David Martin er mannen som har saken. Han sier at Israels etteretning hadde informasjon om planer om smugling av våpen gjennom Sudan, nordover gjennom Egypt og via Sinai og inn i Gaza-stripen.

Tettere samarbeid
I løpet av de siste dagene av Israels enorme militæroperasjon i Gaza, skal Israels utenriksminister Tzipi Livni og Condoleezza Rice ha blitt enige om — og underskrevet — en avtale om tettere samarbeid nrå det gjelder smuggling av våpen fra Iran, via Sudan og så til Hamas.
   
CBS-reporterne skal ha fått bekreftelse fra den amerikanske administrasjonen, som gjorde at de konkluderte med at flyangrepet faktisk skjedde, men at USAs flyvåpen ikke var involvert. Flyet som utførte operasjonen skal være israelsk, melder Haaretz.