Israelsk atomforsker arrestert

Jerusalem: En tidligere sjef for Israels militære forskning er tiltalt for å ha overlevert hemmeligheter til uautoriserte myndigheter. Russisk kvinne skal være innblandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radioen siterte fra rettsdokumentene, og flere detaljer om arrestasjonen er blitt kjent etter at den britiske avisen Sunday Times offentliggjorde opplysninger om arrestasjonen i dag. Ifølge avisen er den 75 år gamle pensjonerte brigadegeneralen Itzhak Yaakov arrestert i Jerusalem.

Israelsk radio sier Yaakov er tiltalt for «å overlevere hemmelige opplysninger fra sin militære yrkeskarriere til uautoriserte myndigheter, med sikte på å skade statens sikkerhet,» som er et sitat fra tiltalen.

Israelske ledere nekter å kommentere saken. -Jeg har ingenting å si om denne saken, sa utenriksminister Shimon Peres til den israelske hærens radio etter flere oppfordringer til å uttale seg. -Jeg er ikke beredt til å si et ord.

Russisk kvinne

Yaakov spilte en viktig rolle i utviklingen av lsraels atomvåpenarsenal.

Han blir angivelig avhørt om sitt forhold til en russisk kvinne som kan ha hatt tilgang til informasjon om hans arbeid. Kvinnen er ikke identifisert, og Sunday Times skriver ingenting om hvor eller når Yaakov skal ha møtt henne.

Yaakov ble pågrepet 28. mars av forsvarsdepartementets sikkerhetsavdeling, skriver The Sunday Times. Israelske myndigheter har forbudt nasjonale medier å skrive om saken, men endret åpenbart standpunkt etter at den britiske avisen omtalte saken.

Israelsk radio nevnte ikke Yaakovs rolle i Israels kjernefysiske forskning, men sa den kunne offentliggjøre deler av tiltalen etter at en domstol i Tel Aviv opphevet forbudet mot å omtale saken.

Amerikansk statsborger

Yaakov er både amerikansk og israelsk statsborger, og kan derfor be om juridisk bistand fra USA. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet har han så langt ikke søkt om slik assistanse.

Venner av Yaakov sier han pensjonerte seg som israelsk offiser for 25 år siden. Fram til september i fjor arbeidet han i USA som leder for datautstyr-produsenten Constellation 3D Inc, et selskap med laboratorier i Israel og Russland.

Helt siden Mordechai Vanunu lekket opplysninger om Israels atomvåpenprogram til The Sunday Times i 1986, har myndighetene forsøkt å kvele diskusjon om emnet.

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel etter at en kvinnelige Mossad-agent lokket ham til Roma hvor han ble kidnappet og fraktet til Israel. Han satt 11 år i isolat, og Israel har til dags dato ignorert internasjonale krav om at han må løslates.

(NTB)