Israelsk avis: Kristin Halvorsen sa «Død over jødene!»

- Jeg er feiltolket og forferdet, sier den norske jøden Imre Hercz.

FEILSITERT OG SJOKKERT: Den norske jøden og holocaustoverlevende Imre Hercz ble intervjuet av Jerusalem Post, men mener artikkelen ble fullstendig forvrengt i forhold til hva han sa i intervjuet. - Det jeg sa passet ikke inn i skjemaet, men jeg er helt forferdet over artikkelen, sier Hercz til Dagbladet. Foto: Scanpix
FEILSITERT OG SJOKKERT: Den norske jøden og holocaustoverlevende Imre Hercz ble intervjuet av Jerusalem Post, men mener artikkelen ble fullstendig forvrengt i forhold til hva han sa i intervjuet. - Det jeg sa passet ikke inn i skjemaet, men jeg er helt forferdet over artikkelen, sier Hercz til Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den israelske avisa Jerusalem Post skriver i dag at antisemittismen og anti-israelske følelser har eksplodert i Norge. Det stadig voksende hatet mot Israel og jødene er drevet av norsk media og og den intellektuelle eliten, ifølge norsk-jødiske ledere, melder artikkelen.

Avisen skriver videre om forholdene i Norge under Gaza-krigen i vinter:

«Under krigen var Oslo preget av voldelige, anti-israelske demonstrasjoner. En rekke talspersoner har snakket nedsettende om Israels handlinger i Gaza - inkludert finansminister Kristin Halvorsen, som ledet en marsj, ropende, «Død over jødene!»», skriver Jerusalem Post.

Jerusalem Post er en viktig avis i Israel, som har stor internasjonal innflytelse.

Forferdet norsk jøde
Israelske aviser skriver jevnlig at utenlandske medier, og nordiske medier spesielt, skriver mye negativt om Israel, men dagens artikkel om at Kristin Halvorsen skal ha ropt «Død over jødene!», er den hittil drøyeste.

- Alt jeg har skrevet er riktig. Jeg har fått informasjonen fra flere kilder. Fra Israel-Wat, fra Manfred Gerstenfeld og Imre Hercz. Men jeg vil ikke at du siterer meg på noen ting, forteller journalisten som har skrevet saken, Maya Spitzer, til Dagbladet.

Den norske holocaust-overlevende jøden Imre Hercz er ikke komfortabel med artikkelen.

- Artikkelen er helt gal og jeg er forferdet. Jeg snakket med journalisten lenge, i to omganger, og jeg sa det stikk motsatte. Men det passet visst ikke inn i skjemaet hennes, sier Hercz til Dagbladet.

Ikke antisemitter
Hercz skriver nå på et motsvar som han vil ha trykket i Jerusalem Post. Innlegget skal etter planen sendes i kveld.

- Jeg opplever ikke den norske befolkningen som antisemitter eller anti-israelske. Det er en liten del av norske venstreradikale fra 68-generasjonen som er det, sier Hercz og utdyper:

- Det er noen i Norge som angriper Israel og amerikanerne uansett. For meg er antisemittisme når folk krever noe av jødene og Israel som de ikke krever av andre. Som å kreve handelsboikott av Israel på grunn av okkupasjonen - samtidig som de ikke krever handelsboikott av Kina på grunn av okkupasjonen av Tibet.

Propagandakrig
Hercz er ikke bare oppbrakt over saken til Jerusalem Post. Han betviler også habiliteten til styrelederen av Jerusalem Center of Public Affairs, Manfred Gerstenfeld, som stadig går ut og kritiserer Norge for antisemittisme.

- Jeg betviler hans habilitet og er veldig lei meg for hans propagandakrig mot Norge. Vi er rundt 1500 jøder i menighetene i Norge, og miljøet er ikke stort. Nå må Gerstenfeld vise sine kilder. Sjøl vil jeg gjerne treffe ham, sier Hercz.

I et intervju med TV2 tidligere denne måneden sa Gerstenfeld at «Norge er en jødehat-nasjon»:

- Norge har vært et foregangsfigur innen motstand mot Israel med klare tegn til antisemittisme, hevdet professor Gerstenfeld, som også karakteriserte nordmenn som et barbarisk og uintellektuelt folkeferd som «har en sykelig trang til å trosse verdensopinionen».

- Han har vært en gang i Norge, og jeg vet ikke hvem han snakket med. Jeg har fortalt ham at det ikke alltid er lett å være jøde i Norge, men denne Gerstenfeld går mye lengre, sier Hercz.

Ingen kommentar

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet sier Kristin Halvorsen er på privat reise og derfor ikke tilgjengelig for kommentar. Han gjør det videre klart at departementet ikke ønsker å kommentere oppslaget i Jerusalem Post.


• Dagbladet har stengt debatten på grunn av en rekke rasistiske innlegg.

ALT ER SANT: Det som står i saken min er bekreftet fra mange kilder, sier journalisten Maya Spitzer i Jerusalem Post.
ALT ER SANT: Det som står i saken min er bekreftet fra mange kilder, sier journalisten Maya Spitzer i Jerusalem Post. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer