TONEN BEDRET: Det var særdeles dårlig stemning mellom Tyrkia og Israel etter at sistnevnte drepte ni tyrkiske aktivister utenfor Gaza. Nå er tonen bedret etter at Israel beklaget hendelsen. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
TONEN BEDRET: Det var særdeles dårlig stemning mellom Tyrkia og Israel etter at sistnevnte drepte ni tyrkiske aktivister utenfor Gaza. Nå er tonen bedret etter at Israel beklaget hendelsen. AFP PHOTO/ADEM ALTANVis mer

Israelsk beklagelse bedrer forholdet med Tyrkia

Nå håper Tyrkia på boom av israelske turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels unnskyldning til Tyrkia har renset luften mellom de to landene. Nå håper tyrkerne på en regelrett israelsk turistboom. Men det kan ta tid før alt er som før.

I tre år har Tyrkia krevd en beklagelse som følge av at ni tyrkiske aktivister ble drept av israelske soldater utenfor kysten av Gazastripen i 2010.

Men unnskyldningen har sittet langt inne, og det skal ikke ha vært lett for Israels statsminister Benjamin Netanyahu å ta telefonen til sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan.

«Obama-effekten» Ikke før USAs president Barack Obama besøkte Midtøsten for to uker siden, skjedde det mange har håpet på i flere år. Netanyahu kom tyrkerne i møte og beklaget «enhver feil som kan ha ført til at noen mistet livet eller ble skadd». Han ga også beskjed om at det diplomatiske forholdet gjenopprettes på høyt nivå.

Obama har fått mye av æren for at forholdet mellom de to landene synes reparert, og søndag var USAs utenriksminister John Kerry ventet til Istanbul, der han starter sin tredje tur til Midtøsten på en måned.

Optimisme I den tyrkiske turistindustrien er forventningene høye som følge av at det tidligere så gode forholdet mellom Tyrkia og Israel ser ut til å være tilbake på sporet. Håpet er at det skal komme en regelrett israelsk turistboom som følge av tøværet.

- Etter unnskyldningen tror jeg vi vil komme opp i 500.000 israelske turister i år, sier Timur Bayindir, president i den tyrkiske hotellforeningen TUROB.

Tidligere var Tyrkia israelernes fremste feriemål, men de siste årene har antall israelske turister falt markant. I fjor lå det på rundt 80.000, langt mindre enn de 558.000 israelerne som besøkte Tyrkia i 2008.

- Før beklagelsen jobbet vi hardt for å selge Hellas og Bulgaria, men siden forrige uke har vi gjort vårt beste for å selge tyrkiske produkter, sier Eyal Kashdan lederen for det internasjonale reiseselskapet Flying Carpet.

Selv om han opplever en økende israelsk interesse for tyrkiske feriemål, tror han ikke på noen boom ennå. Israelerne trenger tid før de virkelig har tillit til at de er velkomne, mener han.

Nye konflikter? For fortsatt er ikke alt som før mellom de to landene, og Israels håndtering av konflikten med palestinerne kan raskt skape nye knuter på tråden.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har ifølge CNN Turk varslet at han vil besøke Gazastripen i løpet av april. Han krever fortsatt at Israel må oppheve blokaden av det palestinske området, et krav Israel ikke ser ut til å ville innfri med det første.

I tillegg har den israelske hæren gitt beskjed om at avtalen med Tyrkia ikke betyr at Israel frasier seg retten til å reagere på rakettangrep fra Gazastripen.

Likevel er det skapt et visst håp om at tilnærmingen kan bedre sikkerhetssituasjonen i Midtøsten, som nå er preget av stor ustabilitet som følge av borgerkrigen i Syria.

Det håper blant annet USA, som gleder seg over at forholdet mellom to av landets viktigste allierte i Midtøsten er gjenopprettet.

- Forsoningen mellom Israel og Tyrkia er en svært viktig utvikling som vil bidra til å fremme fred og stabilitet i regionen, sa USAs utenriksminister John Kerry dagen etter at Netanyahu tok den vanskelige telefonsamtalen.

(NTB)

OBAMA-EFFEKTEN: Netanyahu kom tyrkerne i møte og beklaget etter at Obama hadde besøkt Midtøsten. Her er Obama sammen med Tyrkias statsminister Erdogan ved en annen anledning. AP Photo/Charles Dharapak
OBAMA-EFFEKTEN: Netanyahu kom tyrkerne i møte og beklaget etter at Obama hadde besøkt Midtøsten. Her er Obama sammen med Tyrkias statsminister Erdogan ved en annen anledning. AP Photo/Charles Dharapak Vis mer