Israelsk hevn etter selvmordbombe

Israel tok i natt i bruk jagerfly og helikoptre for å hevne selvmordsaksjonen i Jerusalem i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk politi og spesialstyrker tok seg i natt inn i PLOs hovedkvarter i Øst-Jerusalem. Jagerfly angrep Vestbredden og stridsvogner rykket inn i Gazastripen.

Ariel Sharon og hans indre sirkel av ministre bestemte torsdag kveld for å gi et militært svar på selvmordsangrepet. Avgjørelsen skal ha blitt fattet til tross for protester fra utenriksminister Shimon Peres, opplyser israelske politiske kilder.

Øst-Jerusalem

Israelsk politi opplyste i natt at de stengte PLOs uoffisielle hovedkvarter i Øst-Jerusalem, «Orient House». Politiet stengte også ni andre kontorer som tilhører den palestinske selvstyremyndigheten i Øst-Jerusalem. Stengningen skjer etter ordre fra politisk hold.

- Dette er en viktig politisk avgjørelse. Det er første gang regjeringen har bestemt seg for å utøve Israels kontroll over byen, sier en israelsk politisk kilde.

Avgjørelsen ble etter all sannsynlighet fattet på et møte i Israels sikkerhetsråd sent torsdag kveld.

Den politiske kilden opplyste videre at det kommer til å bli etablert israelske politistasjoner i byen og at palestinske sikkerhetsstyrker i området vil bli fjernet.

Provoserende

Politifolk heiste det israelske flagget på taket av «Orient House». Huset er det viktigste symbolet på palestinsk nærvær i Øst-Jerusalem, og Arafat har ofte mottatt utenlandske diplomater der.

- Dette er et veldig farlig tiltak. Vi kommer til å forsvare disse institusjonene i Jerusalem. Israel tar feil når de tror at de ved å okkupere noen bygninger, gjør byen jødisk, sier den palestinske politikeren, Hatem Abdel-Quadar.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og hevder at hele byen er deres hovedstad. Israels anneksjon av Øst-Jerusalem er imidlertid ikke anerkjent under internasjonal lov.

Israelske soldater stormet også hjemmet til Arafats guvernør og flere andre bygninger i den palestinske landsbyen Abu Dis, rett ved Jerusalem.

Ifølge den israelske hæren bestemte regjeringen seg for å ta over Abu Dis fordi den var et utgangspunkt for terrorisme.

Jagerfly angrep

Israelske jagerfly angrep natt til fredag det palestinske politiets hovedkvarteret i Ramallah. Politistasjonen tok fyr, men det var ingen umiddelbare opplysninger om skadde eller drepte. Palestinske politistasjoner var evakuert av frykt for israelske angrep.

Den israelske hæren bekreftet angrepet, men ville ikke spesifisere hvordan angrepet ble gjennomført. Sist Israel brukte jagerfly mot palestinerne var i mai etter at en selvmordsbomber drepte seks israelere utenfor et kjøpesenter i Netanya.

Palestinske kilder hevder at israelske stridsvogner ødela en palestinsk politistasjon med granater etter å ha tatt seg rundt 1 kilometer inn selvstyrte områder på Gazastripen. Heller ikke i Gaza ble det meldt om skadde

(NTB)