MOT KRIG?: Disse israelske soldatene som er fast stasjonert på grensa mot Gaza, får snart selskap. Så mange som 75 000 reservesoldater står nå klare, og flere uttalelser fra regjeringshold tyder på at en bakkeinvasjon av Gaza er nært forestående. Foto:  MENAHEM KAHANA / AFP PHOTO
MOT KRIG?: Disse israelske soldatene som er fast stasjonert på grensa mot Gaza, får snart selskap. Så mange som 75 000 reservesoldater står nå klare, og flere uttalelser fra regjeringshold tyder på at en bakkeinvasjon av Gaza er nært forestående. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP PHOTOVis mer

Israelsk invasjon av Gaza rykker nærmere

Har stengt veier for sivil trafikk inn til Gaza-stripa og gitt klarsignal for å kalle inn 75 000 reservesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelske tropper har tatt oppstilling langs grensen av Gaza i dag, og sent fredag kveld kom meldingen om at det er gitt klarsignal for å kalle ut 75 000 reservesoldater.

Dette skjer etter at den israelske regjeringen tidligere på dagen vurderte en slik mobilisering. Ifølge israelske medier var formålet å høyne beredskapen i tilfelle regjeringen beslutter å invadere det palestinske området. Initiativet til mobiliseringen skal ha blitt tatt av forsvarsminister Ehud Barak.

- Invasjon nært forestående Samtidig stengte det isralske forsvaret tre veier inn til Gaza-stripa for all sivil trafikk. Det blir sett på som nok en indikasjon på at en militær mobilisering var på gang, ifølge Reuters.

Washington Post melder at en sentral regjeringskilde fredag uttalte at en bakkeinvasjon kunne være nært forestående. De 75 000 det nå er gitt klarsignal for å kalle ut, kommer i tillegg til 16 000 reservesoldater som allerede er kallt ut.

Og sent fredag kveld eskalerte den spente situasjonen ytterligere. Flere kilder, deriblant AFP og Sky News, meldte at en av de militære Hamas-toppene, Ahmed Abu Jalal, har blitt drept i et israelsk luftangrep.

Drapet på Ahmed Abu Jalal fredag, følger likvideringen av en annen militær Hamas-topp, Ahmed Al-Jaabari, som ble drept onsdag.

Gaza-støtte fra Egypt Om forsvarsminister Barak og statsminister Benjamin Netanyahu velger å gå inn i Gaza, har de garantert fått med seg uttalelsene fra den egyptiske presidenten Mohamed Morsi.

Fredag gikk han langt i å true med militær støtte til palestinerne i Gaza.

- Nå er det Det muslimske brorskapet som sitter i presidentpalasset i Kairo, og det vil verden få føle, sa, ifølge Reuters.

- Kairo vil ikke overlate Gaza til seg selv. Egypt idag er ikke det samme som Egypt var i går, og dagens arabere er heller ikke gårsdagens arabere, sa han.

Dødstallene stiger Til sammen er minst 28 palestinere og tre israelere drept siden onsdag. På palestinsk side skal minst åtte barn være drept.

Den israelske bombingen av Gaza startet onsdag med drapet på nevnte Ahmed Al-Jaabari, og angrepene kommer som et svar på gjentatte raketter skutt inn i den sørlige delen av Israel. Fredag skal en rakett ha landet i nærheten av Jerusalem, og det er første gang siden 1970.

Torsdag rammet en palestinsk rakett Tel Aviv. Allerede før begge disse angrepene på Israel, sa statsminister Netanyahu at det israelske forsvaret ville fortsette å ramme Hamas hardt og samtidig forberede seg på å utvide aksjonen inne i Gaza.