KONTROVERSIELL:  Israelsk internettforsker mener at David Irving ikke kan defineres som historiker. (AP Photo/Hans Punz)
KONTROVERSIELL: Israelsk internettforsker mener at David Irving ikke kan defineres som historiker. (AP Photo/Hans Punz)Vis mer

Israelsk kritikk av Wikipedia

- Definisjoner av Ahmedinejad og David Irving er feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Eli Hacoen, leder ved institutt for internettstudier, Tel Avivs universitet kom i går med skarp kritikk av enkelte definisjoner i den engelskspråklige versjonen av Wikipedia, melder den israelske avisen Haaretz.

Ville omdefinere Ahmedinejad
Hacoen mente blant annet det er problematisk at Hamas ikke er definert som terroristorganisasjon.

Hamas står ikke på FNs liste over terroristorganisasjoner, selv om både USA, EU og Israel har ført organisasjonen på sine lister over terroristgrupper. Norske myndigheter anser heller ikke Hamas som en terroristgruppe.

Internettforskeren fortalte hvordan han flere ganger har forsøkt å definere Irans president Mahmoud Ahmedinejad som holocaustfornekter, men at dette ble redigert om.

At den kontroversielle briten David Irving er omtalt som historiker er problematisk for internettforskeren. Han reagerte også på at Israels angrep på Gaza-stripen i desember og januar blir beskrevet som «intens bombing» i den engelskspråklige versjonen av Wikipedia.

- Ikke meningsytring
Internettforskeren Hacoens uttalelser kom i anledning Wikipedia Academy 2009 som ble arrangert i Tel Aviv i går. På konferansen deltok også lederen for Wikipmedia-stiftelsen, kanadiske Sue Gardner.

Til avisen Haaretz sa hun at Wikipedia ikke driver med meningsytring, men derimot siterer relativt velrespekterte kilder. Hun var derfor komfortabel med punktene Hacoen omtalte som «feil», og mente at Wikipedia reflekterte den offentlige debatten rundt temaene.

- Brukerne er ansvarlige
I den norske Wikipedia-artikkelen om Irans president blir han heller ikke definert som holocaust-fornekter, men Ahmedinejad er sitert på at han ønsker å fjerne Israel fra verdenskartet. David Irving blir først definert som en britisk forfatter, men lengre nede i artikkelen blir han omtalt som historiker.

Nina Aldin Thune i Wikimedia Norge ønsker ikke å kommentere artiklene.

- Bidragene må stå for brukernes regning, for Wikipedia er et kollektivt prosjekt, sier Thune.