Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Israelsk minister truer med «palestinsk Holocaust»

Lørdag var Gazas blodigste på tre år. I dag bryter president Abbas all kontakt med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag ble en av de blodigste dagene på Gazastripen siden Israel trakk seg ut fra regionen i 2005. I løpet av dagen mistet nesten 70 personer, deriblant fem barn, livet i israelske angrep.

Volden har også spredt seg til Vestbredden, og palestinernes president Mahmoud Abbas har i dag brutt all kontakt med Israel, skriver BBC. Presidentens talsmann sier alle samtaler på alle nivå er stanset.

- I lys av Israels aggresjon har slik kommunikasjon ingen formål, sier Nabil Abu Rudeina ifølge BBC.

Holocaust

Israel mistet ifølge Haaretz to soldater i gårsdagens kamper, og dag er 10 personer skadd i palestinske rakettangrep på byen Sderot. 

Israelske ministre truer med en ny invasjon av Gazastripen. Matan Vilnai, viseforsvarsminister i Israel, mener palestinerne framprovoserer et «Holocaust», skriver The Independent.


- Med et økende antall raketter og ved at omfanget av angrepene vokser leder de seg selv inn i en større «Shoah», fordi vi kommer til å bruke vår styrke på alle måter vi mener er passende, enten det er luftangrep eller på bakken, sier Vilnai til
Israels militære radiostasjon, ifølge The Independent.

- Vi er nær ved å bruke vår fulle styrke, sier Vilnai videre.

BLODIGSTE DAG PÅ TRE ÅR: Lørdag mistet 59 palestinere livet på Gazastripen. Fem av dem er barn. Dette barnet ble såret i et israelsk rakettangrep mot huset han oppholdt seg i. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX
BLODIGSTE DAG PÅ TRE ÅR: Lørdag mistet 59 palestinere livet på Gazastripen. Fem av dem er barn. Dette barnet ble såret i et israelsk rakettangrep mot huset han oppholdt seg i. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX Vis mer

Krever invasjon

Ordet shoah er hebraisk, og er normalt brukt til å beskrive Holocaust. Etter viseforsvarsministerens uttalelser har talsmenn for den israelske regjeringen forsøkt å minimere skadene. De mener Vilnai benyttet ordet som en beskrivelse av «katastrofe», ikke folkemord. Men ifølge The Independent er shoa i moderne hebraisk koblet til Holocaust, og det brukes sjeldent i noen annen sammenheng.

Kraftuttalelsene kommer samme dag som flere israelske politikere krever ny invasjon av Gaza, landområdet Israel trakk seg ut av etter 38 års okkupasjon i 2005.

- Israel må beordre hæren til raskt å forberede seg på å lamme Hamas\' terrorregime og overta alle områder hvorfra det sendes raketter inn i Israel, sier Tzachi Hanegbi, leder av nasjonalforsamlingens utenrikskommitte og medlem av president Ehud Olmerts Kadimaparti.

Også Gideon Sa\'ar, som sitter i nasjonalforsamlingen for Likudpartiet, sier til Haaretz at hans parti støtter en invasjon av Gaza.

- Diplomati er løsningen

Fra det mer venstrevridde Meretzpartiet er tonen en annen. Tidligere leder Yossi Beilin ber om en diplomatisk løsning på konflikten. Han sier til Haaretz at Hamas flere ganger har bedt om våpenstillstand.

- Det har vært minst to henvendelser fra Hamas, via en tredjepart, om å godta våpenstillstand.

image: - Israelsk minister truer med «palestinsk Holocaust»

- Min løsning er å bli ening om en våpenhvile med Hamas, sier Beilin.

Frykter invasjon

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo fryker de siste tre dagers kamper kan være foranledningen til en storstilt invasjon av Gazastripen. Professoren sier til NTB at den svake israelske regjeringen, som ledes av statsminister Ehud Olmert, kan bli presset til å gå inn på Gazastripen.

- Israel vil i nær fremtid gjøre noe mer militært, men de vegrer seg for å gå inn i dette området med bakkestyrker. Et slikt scenario vil bli usedvanlig blodig, og det er selvsagt grunnen til at Israel ikke går inn, sier hun til NTB.

Opptrappingen i kampene begynte onsdag denne uka, da et israelsk luftangrep drepte fem militante hamasmedlemmer. Hamas svarte med det kraftigste angrepet på flere måneder, og sendte raketter mot byer som Sderot og Ashkelon i Israel. Torsdag ble en firebarnsfar drept i Sderot.

- Selvsagt er det galt å skyte raketter mot Israel. Men ansvaret ligger like fullt på den parten som her er okkupasjonsmakten, og som dreper i størrelsesorden minst én til ti eller én til tjue i hver eneste gjengjeldelsesaksjon, sier Waage.

INTENSIVERER ANGREPENE: En gruppe palestinere gjennomsøker ruinene etter at en israelsk rakett knuste et hus på Gazastripen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!