Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelsk nybygger-familie massakrert

Israel svarer med å bygge 100 nye boliger på Vestbredden for hver drepte. Samtidig hyller Fatah terrorist.

TRE FORELDRELØSE BARN: Fem medlemmer av familien Fogel, foreldrene og tre barn - den yngste tre måneder - ble brutalt myrdet i sitt hjem i bosetningen Itamar fredag. To av barna i familien var hjemme, men overlevde uskadd, mens den 12 år gamle dattera i familien var ikke hjemme. De tre barna er nå foreldreløse. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner
TRE FORELDRELØSE BARN: Fem medlemmer av familien Fogel, foreldrene og tre barn - den yngste tre måneder - ble brutalt myrdet i sitt hjem i bosetningen Itamar fredag. To av barna i familien var hjemme, men overlevde uskadd, mens den 12 år gamle dattera i familien var ikke hjemme. De tre barna er nå foreldreløse. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem medlemmer av familien Fogel ble brutalt myrdet med kniv mens de lå og sov i den israelske bosetningen Itamar på Vestbredden.

Drapsofrene er Udi  (37), Ruth (36), Yoav (10), Elad (4) og tre måneder gamle Hadas. Alle Fogel. Ytterligere to barn i familien var hjemme under angrepet, men overlevde uskadd.

Den 12 år gamle dattera i familien var bortreist med en ungdomsgruppe og var ikke hjemme. Hun kom hjem rundt midnatt, men fikk ikke svar da hun ringte på. Med naboenes hjelp klarte hun å komme seg inn, der oppdaget hun at begge hennes foreldre og tre mindre søsken var drept.

Politiet sier ifølge Haaretz at en eller flere ukjente gjerningsmenn brøt seg inn bevæpnet med kniv. De knivstakk og drepte foreldrene og de tre barna.

I Israelske medier blir drapsmennene omtalt som «terrorister» og opinionen beskylder palestinere for å stå bak. Det er jevnlig voldsepisoder mellom israelske nybyggere på Vestbredden og palestinere. Ofte har det bakgrunn i konflikter om vannkilder og høydedrag.

20 000 i begravelsen I dag ble familien gravlagt ved Givat Shaul-kirkegården i Jerusalem. Jerusalem Post melder at 20 000 mennesker møtte opp for å vise sin forakt for voldshandlingen og for å støtte nybyggerne på Vestbredden.

TRE MÅNEDER: En frivillig bærer tre måneder gamle Hadas til graven. Drapene på fem israelske bosettere har satt sinnene i kok i Israel i løpet av helga. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix
TRE MÅNEDER: En frivillig bærer tre måneder gamle Hadas til graven. Drapene på fem israelske bosettere har satt sinnene i kok i Israel i løpet av helga. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix Vis mer

Visestastminister Moshe Yaalon talte under begravelsen og sa at terrorangrepet på Itamar minner israelere på at de kjemper for å overleve som nasjon.

- Disse drapene minner alle på at kampen og konflikten vi står overfor ikke handler om Israels grenser eller om selvstendighet for en undertrykt nasjon, men en kamp for vår eksistens. Vi kan ikke fortsette å snakke om sikkerhet, mens essensen blir neglisjert. Essensen er Israels rett til sitt eget land.

- Enhver som gir opp denne rettigheten vil heller ikke ha sikkerhet. I denne vanskelige tiden må vi reise oss fra støvet og gjøre det mest nærliggende: Fortsette å bygge og utvikle Israel, sa Yaalon.

Forsvarsminister Ehud Barak talte samtidig på en markering for drepte soldater. Han sa at IDFs jernneve («iron fist») vil ramme drapsmennene og at man både vil finne dem og stille dem for retten.

I går kveld deltok statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak på et hasteinnkalt møte i komiteen for nybyggeraktivitetene til Israel. Der ble det bestemt at det skal bygges 500 nye boliger på Vestbredden - ett hundre for hvert drepte medlem av familien Fogel.

Fatah hyller «martyr» Netanyahu holder de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Vestbredden ansvarlige for drapene.

20 000: 20 000 mennesker samlet seg til begravelsen. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix
20 000: 20 000 mennesker samlet seg til begravelsen. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix Vis mer

- Vi er vitne til forferdelige handlinger. Snart vil en fotballkamp bli oppkalt etter en selvmordsbomber som drepte dusinvis av mennesker i Yafo-gata i Jerusalem. PA gir skolestøtte til drapsmenns familier og kaller opp gater og torg etter dem. Dette viser at PA ikke ønsker fred. Jeg fortalte Mahmoud Abbas (president for PA, journ.anm.) i går at jeg forventer en mye klarere og sterkere fordømming av angrepet på Itamar og at han stopper å gjøre ting som indirekte oppfordrer til angrep på Israel. Vi kommer til å ta dette opp på internasjonalt nivå, sa Netanyahu.

Fatah, Abbas' parti, holdt i går en seremoni der de minnet Dalal al-Mughrabi som kapret en buss mellokm Tel Aviv og Haifa i 1978. 35 israelere døde under terroraksjonen. Seremonien og oppkallingen av et torg i Al-Bireh nær Ramallah ble holdt samtidig som Israel sørget over drapet på Fogel-familien, noe som oppleves som en enorm provokasjon på israelsk side.

- Vi står her og hyller våre martyrer og i lojalitet til alle martyrer i vår nasjonale bevegelse, sa Fatah-medlem Sabri Seidam under seremonien, der en plakett av Mughrabi, som holder en rifle, ble avdekket.

- 1000 nye hus for hver døde Netanyahus kontor informerte Det hvite hus om avgjørelsen om å bygge nye boliger umiddelbart. Ifølge en representant Haaretz har snakket med var det «en strategisk avgjørelse å bygge bosetninger som uansett ville være under israelsk kontroll etter en fredsavtale med palestinerne».

I forbindelse med dagens begravelse gikk innenriksminister Eli Yishai at avgjørelsen om å bygge hundre nye boliger for hver drepte nybygger er en altfor mild reaksjon.

- Israel bør bygge 1000 nye hjem for hver drepte person, sa Yishai under en regjeringskonferanse i dag.

«Ikke konstruktivt for fredssamtalene» President Abbas protesterer på avgjørelsen om å bygge 500 nye hus på Vestbredden. Han reagerer også på tidspunktet avgjørelsen ble truffet, én dag etter at familien Fogel ble funnet drept.

BYGGER NYE BOSETNINGER: Statsminister Benjamin Netanyahu under den ukentlige regjeringskonferansen i dag. I går bestemte Israel seg for å bygge 500 nye hus som svar på drapet på fem medlemmer av Fogel-familien. Foto: AP Photo/Ronen Zvulun/Scanpix
BYGGER NYE BOSETNINGER: Statsminister Benjamin Netanyahu under den ukentlige regjeringskonferansen i dag. I går bestemte Israel seg for å bygge 500 nye hus som svar på drapet på fem medlemmer av Fogel-familien. Foto: AP Photo/Ronen Zvulun/Scanpix Vis mer

- Avgjørelsen om å bygge hundrevis av nye hus er uakseptabel og vi er imot den, sier Abbas til nyhetsbyrået Wafa, ifølge Haaretz.

- Stemningen rundt avgjørelsen hjelper heller ikke. Den snaker problemer og man trenger modige avgjørelser for å skape fred.

FN fordømmer også de nye bosetningene til Israel.

- Vi er bekymret over meldingene om at Israel skal bygge 500 nye hjem på Vestbanken. Det er ikke konstruktivt med tanke på fredssamtalene mellom Israel og palestinerne, sier FNs spesialkoordinator Robert Serry til AFP, ifølge Jerusalem Post.

Drapene på familien Fogel er fordømt av de palestinske selvstyremyndighetene og Midtøstenkvartetten (USA, EU, Russland og FN).

HYLLER «MARTYR»: Dalal Mughrabi var med å kapre en israelsk buss i 1978. 35 mennesker mistet livet. Lørdag ble hun hyllet under en markering, der også en plass ble kalt opp etter henne. Dette skjedde dagen etter drapet på fem israelske bosettere. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed/Scanpix
HYLLER «MARTYR»: Dalal Mughrabi var med å kapre en israelsk buss i 1978. 35 mennesker mistet livet. Lørdag ble hun hyllet under en markering, der også en plass ble kalt opp etter henne. Dette skjedde dagen etter drapet på fem israelske bosettere. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed/Scanpix Vis mer
- UKLOKT: PA-president Mahmoud Abbas kaller avgjørelsen om å bygge 500 nye boliger for uklok. Han kritiserer også timingen. Her sammen med Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen i Købehavn onsdag denne uka. Foto: AP Photo/Jens Dresling/Scanpix
- UKLOKT: PA-president Mahmoud Abbas kaller avgjørelsen om å bygge 500 nye boliger for uklok. Han kritiserer også timingen. Her sammen med Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen i Købehavn onsdag denne uka. Foto: AP Photo/Jens Dresling/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media