Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israelsk popstjerne tvunget i eksil

Han er 24 år gammel og har solgt seks platinaplater i hjemlandet. Han har Bob Dylan som forbilde, og snakker og synger om fred. Det kan være farlig i Israel. Nå har jødiske ekstremister tvunget superstjernen David Geffen i eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det siste Yitzhak Rabin gjorde før han ble skutt ned og drept på en fredskonsert i Tel Aviv i november 1995, var å gå bak senen og gi David Geffen en klem. Ti minutter seinere lå Israels statsminister død på fortauet, drept av en jødisk ekstremist.

- Jeg så ham falle, jeg så blodet og jeg kjente lukten av skuddet. Der og da forsto jeg at ting hadde forandret seg i Israel. Da de begynte å skyte i Guds navn, forsto jeg at Israel ikke lenger var noe godt sted å være, sier Geffen i et intervju med The Observer.

«Tåreopprøret»

Først tok Geffen opp kampen mot ekstremist-kreftene han så inderlig hatet, blant annet gjennom sin egen fredsbevegelse Tåreopprøret. Det skulle nesten koste ham livet. Med sin teatralske sminke provoserte han det etablerte Israel bare med sitt nærvær, at han høylydt nektet å avtjene militærtjeneste gjorde det ikke bedre.

- Jeg er ikke villig til å dø for en jordlapp. Verden er for stor til det, proklamerte Geffen.

Superstjernen slo også fast at Pink Floyds plate «The Wall» betød mer for ham enn klagemuren i Jerusalem, noe som fikk de ortodokse jødene til å rase. Geffen slo tilbake.

- De okkuperte områdene er som kreftsvulster i Israels kropp. Var det opp til meg, kunne araberne få hele Jerusalem. Jeg verdsetter mennesker mer enn jord, og jeg tror ikke på hellige steiner. De religiøse fanatikerne forsøker å gjøre Israel til et nytt Iran, advarte han.

«Pakk sekken»

Drapstruslene strømmet inn, noen via telefon og andre i form av plakater og lapper på ytterdøra. Geffen svarte med å iføre seg skuddsikker vest og synge enda flere sanger om fred.

I september provoserte han hele den politiske høyresida i Israel, da han i et intervju med landets største ungdomsmagasin kalte statsminister Benjamin Netanyahu «hjerteløs».

- Pakk sekken og flykt, var rådet Geffen ga til Israels ungdom. Det fikk selv president Ezer Weizman - som Geffen for øvrig er i slekt med - til å fordømme popstjernen.

Noen måneder seinere ble han overfalt og forsøkt knivstukket av en jødisk ekstremist, men slapp uskadd fra angrepet.

Ytterliggående jødiske grupper trappet imidlertid opp kampen mot den «farlige» superstjernen, og det hele toppet seg i forrige måned.

Etter først å ha delt ut 60000 løpesedler, lyktes ekstremistene da med en skur av stein og flasker å jage Geffen av scenen under en konsert i Tel Aviv.

«Fredsduen» innså at slaget inntil videre var tapt, og satte seg på et fly til London sammen med sin 19 år gamle tyske kone Ilana.

FLYKTET: - Var det opp til meg, kunne araberne få hele Jerusalem, sier den israelske popstjernen David Geffen som er tvunget i eksil og bor i London.